De overgang: een nieuwe levensfase

Deze week is het de week van de overgang. De week van de overgang draagt bij aan bewustzijn bij vrouwen en het bespreekbaar maken van dit onderwerp thuis en op het werk. Iedere vrouw komt in de overgang. Het begint tussen de 40 en 50 jaar en klachten kunnen gemiddeld 5 tot 10 jaar duren. Op dit moment zijn in Nederland ongeveer 1.9 mln vrouwen tussen 45-60 jaar. Meer dan 80% heeft meer of mindere overgangsklachten. Genoeg aanleiding om eens bij dit onderwerp stil te staan.

Wat is de overgang?
Iedere vrouw komt vroeg of laat in de overgang. De overgang is het einde van de vruchtbare periode van een vrouw. Een nieuwe fase breekt aan welke niet altijd als gemakkelijk ervaren wordt.  De overgang is de periode voor de laatste menstruatie, deze wordt gekenmerkt door onregelmatig en soms heftig bloed verlies. De gemiddelde leetijd waarop de vrouw in de overgang raakt is 51 jaar. Het einde van de overgang is vast te stellen 1 jaar na de laatste menstruatie.

Klachten
Door hormonale schommelingen, in het bijzonder de afname van het hormoon oestrogeen, kunnen er fysieke en psychische klachten ontstaan. Deze klachten kunnen het dagelijks welbevinden van de vrouw sterk beinvloeden. Soms zijn de klachten zo hevig dat normaal functioneren niet mogelijk is. Klachten zoals, opvliegers, styfheid van spieren en gewrichten, stemmingwisselingen, depressie, droge slijmvliezen en gewichts toename kunnen zich voordoen.

Vroegtijdige overgang
Ook bestaat er de vroegtijdige of vervroegde overgang. Dit kan een natuurlijk proces zijn, maar kan ook het gevolg zijn door bijvoorbeeld chirurgisch ingrijpen, medicijnen, chemokuren en of bestralingen. Belangrijk is om te weten wat er gebeurt met je lichaam in deze levensfase. Waarop te letten en hoe ga je er mee om. Een gezonde levens stijl is belangrijk om in balans te blijven en aandoeningen zoals hart en vaat ziekten en botontkalking te voorkomen. Sommige vrouwen kunnen in aanmerking komen voor hormonale therapie. Deze wordt altijd door een arts voorgeschreven met daarna zorgvuldige  follow up.

Menopauze poli  bij Bravis
Het Bravis ziekenhuis heeft een menopauze poli binnen de vakgroep gynaecologie. De menopauze poli bestaat uit een gynaecoloog en een menopauze verpleegkundige. Zij werken nauw samen en geven voorlichting en informatie over de overgang om zo goed mogelijk de balans in lichaam en geest van de vrouw te herstellen.

De polikliniek kenmerkt zich door:

  • Gericht op menopauzale problematiek en de samenhang met lichamelijke en psychische klachten.
  • Intake en screening met gebruikmaking van de Greene Climacterial Score (GCS)
  • Samenwerking met specialisten (gynaecoloog, cardioloog, orthopeed, uroloog, reumatoloog, internist, diëtist, psycholoog, seksuoloog)
  • Inzet menopauze verpleegkundige