De dag van de fysiotherapeut 2022

Vandaag is de dag van de fysiotherapie. Bij fysiotherapie in het ziekenhuis staan een snel herstel en een zo kort mogelijk ziekenhuisverblijf van de patiënt centraal. Daarbij wordt onder andere gebruikt gemaakt van beweegborden, beweegboxen en van prehabilitatie.

Lonneke Schouw is fysiotherapeut en werkt inmiddels 5,5 jaar bij het Bravis. Eerst werkte zij in Roosendaal bij de electieve zorg en nu in Bergen op Zoom op de afdeling Chirurgie. Sinds een jaar doet ze er ook nog de IC-afdeling bij.

Lonneke vindt fysiotherapie in het ziekenhuis leuk, omdat ze met kwetsbare patiënten werkt na operaties. Ze helpt mensen revalideren en er wordt veel samengewerkt.

De afdeling fysiotherapie werkt veel met het ERAS-programma. Dit programma zorgt ervoor dat patiënten na een operatie beter en daardoor sneller herstellen. De fysiotherapeuten laten de patiënten zoveel mogelijk bewegen tijdens hun ziekenhuisopname.

In de kliniek wordt sinds 2021 gebruik gemaakt van beweegborden. Hierop kunnen de zorgverleners en de familie in een oogopslag zien hoe de patiënt op een veilige manier kan bewegen. Het beweegbord geeft de patiënt ook duidelijkheid en zelfvertrouwen. Het bord hangt namelijk tegenover het bed van de patiënt. Hierdoor kan de patiënt zelf zien of er vooruitgang wordt geboekt en wordt zich zo bewust van zijn eigen situatie.

Op de IC-afdeling wordt gebruikt gemaakt van beweegboxen. Deze boxen zijn gevuld met materialen voor lichte oefeningen. Patiënten kunnen hierdoor eerder aan de slag met bewegen en zo kan hun herstel sneller verlopen.

Oncologiepatiënten kunnen deelnemen aan het prehabilitatie-traject. Voor een operatie aan je darmen wordt gevraagd of je wil meedoen met dit traject. Het traject houdt in dat je een paar weken voor je operatie begint met fysiotherapie. Dit zorgt ervoor dat je sterker je operatie ingaat en dus waarschijnlijk sneller herstelt. Het herstel doet de patiënt zelfstandig of op eigen initiatief bij een oncologische fysiotherapeut. Ze maken de patiënten ‘fit to fight’.

De fysiotherapeuten in het Bravis ziekenhuis werken samen met de patiënt aan de beste zorg.