Coronavirus - Blog Mariëlle Maat

Onze zorgverleners staan altijd klaar voor hun patiënten, vooral in tijden zoals deze. Maar ook zij zijn mens en maken zich wel eens zorgen over het Coronavirus. Mariëlle Maat, GZ Psycholoog bij het Bravis ziekenhuis beschreef haar gevoelens in een mooie blog

Oh jee… keelpijn? Hoorde ik daar een piepje bij het ademhalen? Vluchtig en zo onopvallend mogelijk strijkt mijn rechterhand over mijn wang. Wel of geen koorts? Door heel Nederland en de media ben ik ineens gebombardeerd tot held. Ik heb namelijk een vitaal beroep en werk in een ziekenhuis. Maar voor alle duidelijkheid, ik voel me helemaal geen held. Hooguit één op sokken. 

Ook ik heb namelijk gewoon wel eens plotseling gevoelens van angst. De ene keer is het iets dat ik in mijn lichaam voel, soms zijn het (herinneringen aan) de beelden die ik heb gezien op tv. Maar het gebeurt ook dat mijn gedachten kort met mij op de loop gaan en er vage flarden zijn van angstaanjagende toekomstscenario’s: mensen in beschermende kleding om mij (of een van mijn dierbaren) heen. Pijn. Eenzaamheid. Een enkele keer en dan maar een nanoseconde; de gedachte van sterven zonder die warme omhelzing en liefdevolle blik in de ogen van die dierbare naasten. 

Gelukkig weet ik dat mijn zorgen en angsten ‘normaal’ zijn en volstrekt passend bij de ‘abnormale’ omstandigheden waarmee we momenteel worden geconfronteerd. Deze en alle andere psychologische kennis die ik bezit, voorkomen helaas niet dat ik me ongemakkelijk voel bij mijn angst. Eigenlijk niet zo zeer bij de angst zelf, maar meer bij het uitspreken en het delen ervan. Want al weet ik (bijna zeker) dat ik niet de enige zorgverlener ben die momenten van angst ervaart, maar het is wat anders om er openlijk voor uit te komen. En toch heb ik vannacht, toen ik niet kon slapen, besloten dat dat dus is wat ik ga doen. Want als ik, als psycholoog, al een drempeltje over moet om mijn gevoelens van angst bespreekbaar te maken, hoe zal dat dan voor andere zorgverleners zijn. En we weten nou eenmaal hoe belangrijk het is om ons niet te laten leiden door schaamte. 

Voor de zekerheid heb ik net nog even de definitie van een held opgezocht: een held is iemand die uitblinkt in moed. Dus lieve zorgverleners laten we onze heldenstatus ook op dat vlak waarmaken en moed verzamelen om ook onze zorgen en angsten met elkaar te bespreken en delen. En hopelijk is de drempel wat lager nu je weet… je bent niet de enige! 


Op de foto: Mariëlle Maat, GZ Psycholoog bij het Bravis ziekenhuis
Fotografie door: Daphne Krijgsman