Column | september 2017 | medisch specialist

Iedere maand vertelt een medisch specialist van het Bravis ziekenhuis over wat hem of haar beweegt. In deze aflevering legt cardioloog Ivo Henkens uit hoe een ICD 24 uur per dag waakt over een patiënt. Dit apparaatje grijpt in bij gevaarlijke hartritmestoornissen. 

Hartpatiënten met een ICD kunnen hun inwendige defibrillator tegenwoordig laten controleren in het Bravis ziekenhuis, zowel in Roosendaal als in Bergen op Zoom. Dit is mogelijk door een nauwe samenwerking met het Amphia, dat de ICD’s implanteert. De controles voeren we uit met drie gespecialiseerde cardiologen en gediplomeerde ICD-technici. Door deze service vinden de controles dicht bij huis plaats. 

Een ICD kan een fatale hartritmestoornis bij mensen met een slecht functionerend hart beëindigen en het normale hartritme herstellen. Het inwendige apparaat waakt 24 uur per dag over de patiënt en gaat desondanks vele jaren mee. In principe worden de ICD’s twee keer per jaar gecontroleerd. We kijken samen met de technicus naar de patiënt en het functioneren van zijn/haar ICD en passen indien nodig het beleid aan.

Vooraf overwegen we zorgvuldig of een ICD wel de beste oplossing is. Hierbij kijken we natuurlijk naar de hartfunctie, maar bovenal naar de individuele patiënt. De impact van een ICD op de patiënt is groot. Hoewel in potentie levensreddend, treden helaas ook wel eens problemen op. Een ICD-implantatie wordt dan ook pas uitgevoerd wanneer de cardiologen van Bravis en Amphia én de patiënt zich kunnen vinden in de noodzaak hiervan. 

Ivo Henkens
Cardioloog