Column | augustus 2017 | medisch specialist

Iedere maand vertelt een medisch specialist van het Bravis ziekenhuis over wat hem of haar beweegt.
In deze aflevering benadrukt Eric Halet, Maag-Darm-Leverarts, hoe belangrijk het is deel te nemen aan het bevolkingsonderzoek naar darmkanker. 

"Een belangrijk middel in de strijd tegen darmkanker is het bevolkingsonderzoek dat sinds 2014 loopt. Iedereen tussen de 55 en 75 jaar wordt eens in de twee jaar opgeroepen om deel te nemen. Deze mensen hebben nog geen klachten of ongemakken.Toch ontdekken we regelmatig poliepen. Een poliep is nog geen kanker, maar kan het wel worden. Daarom halen we de poliepen weg voordat er iets aan de hand is. Blijkt het wel kanker te zijn, dan starten we een sneltraject op waarbij we met een heel team aan de slag gaan.


Samen bekijken we welke aanpak en behandeling het beste zijn voor deze patiënt. Is het in een vroeg stadium, dan zijn een goede behandeling en genezing mogelijk.

Ik kan me goed voorstellen dat mensen niet aan het bevolkingsonderzoek willen deelnemen. Ze hebben immers geen klachten, maar wel angst voor de uitkomst en een eventueel vervolgonderzoek. In het Bravis ziekenhuis proberen we samen tot een goede oplossing te komen. Het liefst zien we dat iedereen aan het onderzoek deelneemt, het is een belangrijk middel om darmkanker te voorkomen of vroegtijdig te ontdekken."

De column van Maag-Darm-Leverarts Eric Halet verscheen 8 augustus 2017 in BN De Stem onder de kop "We behandelen samen".