Bravis ziekenhuis lost tekort aan beschermingsjassen op

Door het coronavirus is er een tekort aan beschermingsmiddelen. Dat geldt ook voor de beschermingsjassen die na gebruik worden weggegooid. Het Bravis ziekenhuis heeft het capaciteitsprobleem opgelost door 4000 isolatiejassen te laten maken die uitwasbaar zijn en daardoor telkens opnieuw gebruikt kunnen worden. Naast de oplossing voor het tekort, zijn de herbruikbare jassen duurzamer en uiteindelijk goedkoper dan de wegwerpvarianten.

Op het moment dat het tekort aan de beschermingsjassen nijpend dreigde te worden, bogen Stefan Machielse, deskundige infectiepreventie, en Mark Sijstermans, teamleder Logistiek, zich over het probleem. “Al snel kwamen we op het idee om een product dat je constant weggooit te vervangen door een herbruikbaar product dat altijd voorradig is”, vertelt Mark. “We raakten in gesprek met textielbedrijf Van Popering in Oud Gastel, dat mogelijkheden zag om de herbruikbare jassen te leveren en ateliers heeft in verschillende delen van de wereld.”

Het juiste materiaal
Het vinden van het juiste materiaal was nog even een zoektocht. “Allereerst dachten we aan een stof waar douchegordijnen van worden gemaakt, maar die is maar tot 30 graden wasbaar. Om het coronavirus te doden moet je op minimaal 65 graden wassen”, legt Mark uit. “Uiteindelijk hebben we een waterproefachtige stof gevonden die lijkt op Gore Tex. Dit materiaal is spatdicht en waterafstotend. De jassen zijn uitgebreid getest en goedgekeurd door onze afdeling Hygiëne Infectie Preventie. Afgelopen donderdag ontvingen we de eerste 500 jassen en aanstaande dinsdagavond arriveren de volgende 3500.”

Besparing
Het hergebruik levert ook een besparing op. “Een voorzichtige inschatting is dat we elke jas 75 keer kunnen wassen voordat ze vervangen moeten worden. Inclusief wassen komen we uit op een veel lagere stuksprijs dan bij de wegwerpjassen. Zeker nu door de schaarste de prijzen daarvan gigantisch stijgen. We hebben al wegwerpexemplaren gezien die worden aangeboden voor 16 à 17 euro per stuk”, vertelt Mark vol verbazing.

Het wassen
Voor het wassen van de jassen is ook een veilige en snelle oplossing gevonden. “In eerste instantie wilden we uit veiligheid de jassen een aantal dagen laten liggen voordat ze naar de wasserette zouden gaan. We hebben nu een oplosbare zak gevonden. De jassen gaan in deze zak die na tien minuten in het wasproces oplost. Hierdoor kan de stomerij de jassen wassen zonder ze aan te raken. Na een dag heb ik ze schoon en wel weer terug.”

De juiste bescherming
Met de herbruikbare jassen heeft het Bravis ziekenhuis een duurzaam en goedkoop alternatief gevonden voor de wegwerpproducten. “Dat is een mooie bijkomstigheid”, stelt Mark. “Het belangrijkste is dat we voor onze personeelsleden de juiste bescherming hebben gevonden. Daar gingen we voor.”

Fotobijschrift
Een van de verpleegkundige toont de herbruikbare jas.