
Het Bravis ziekenhuis is sinds kort een regionaal FH-expertisecentrum. Hier worden mensen met een erfelijk verhoogd cholesterol onderzocht en behandeld door een gespecialiseerde FH-consulent en een internist-vasculair geneeskundige.
Op 1 januari 2015 zijn de ziekenhuizen in Roosendaal en Bergen op Zoom gefuseerd en gaan zij verder onder de naam Bravis ziekenhuis.
Graag op de hoogte blijven van de nieuwtjes binnen het Bravis ziekenhuis. Bekijk dan regelmatig onze nieuwspagina.
Binnen het Bravis ziekenhuis wordt door medewerkers en artsen, patiënt en familie, gewerkt aan veilige zorg.
De organisatiestructuur van het Bravis ziekenhuis
Blijf op de hoogte van de bouwplannen van het Bravis ziekenhuis.
Heeft u een vraag of wilt u informatie? Neem dan contact met ons op.
Het Bravis ziekenhuis is sinds kort een regionaal FH-expertisecentrum. Hier worden mensen met een erfelijk verhoogd cholesterol onderzocht en behandeld door een gespecialiseerde FH-consulent en een internist-vasculair geneeskundige.
FH staat voor Familiaire Hypercholesterolemie. Bij families waarin hart- en vaatziekten voorkomen als gevolg van een hoog cholesterol, kan er sprake zijn van FH. Mensen met FH hebben acht keer zoveel kans op hart- en vaatziekten. Zonder de juiste behandeling is er een groot risico op een hartinfarct of beroerte, vaak al op jonge leeftijd. Het op tijd herkennen van FH is daarom essentieel.
Werkwijze
In het Bravis FH-expertisecentrum kunnen patiënten terecht voor onderzoek, diagnose en behandeling. Zij worden begeleid door internist-vasculair geneeskundige Mustafa Ezzahti en verpleegkundig specialist/FH-consulent Daniella Bartels. Ezzahti: “De diagnose stellen we aan de hand van onder andere DNA-onderzoek. FH is meestal goed te behandelen met de juiste medicatie en een aangepast dieet. Daarnaast is familieonderzoek belangrijk bij de opsporing van FH: eerstegraads familieleden hebben namelijk 50% kans om ook FH te hebben.”
Opsporen
Uit onderzoek blijkt dat ongeveer 70.000 Nederlanders FH hebben. Daarmee is het de meest voorkomende erfelijke aandoening in Nederland. Bij 30.000 mensen is de diagnose gesteld. 40.000 mensen hebben FH, maar weten dit nog niet. Bartels: “We werken samen met huisartsen en andere FH-expertisecentra om FH sneller te herkennen. Ons doel is om zoveel mogelijk mensen die niet weten dat zij FH hebben op te sporen. Hierdoor kunnen hart- en vaatziekten voorkomen worden en kan de levensverwachting van deze groep patiënten aanzienlijk stijgen.”
Wilt u meer weten over het FH-centrum? Klik hier voor een uitgebreide informatiepagina.