Bravis-verpleegkundigen pakken zorguitdagingen aan

Dertien verpleegkundigen van het Bravis ziekenhuis pakken naast hun drukke werkzaamheden uitdagingen in de zorg aan. Sinds 1 mei volgen zij de Verpleegkundige Innovatie School (VIS). Daar leren zij meer over vernieuwingen in de zorg, zodat zij deze kennis kunnen overdragen aan hun collega’s. Bovendien zijn de verpleegkundigen zelf aan de slag gegaan met vier geselecteerde ideeën.

In het traject om de vier plannen uitgevoerd te krijgen staan de ‘VIS’ers’ niet alleen. Zij worden continu begeleid door het Brave InnovatieTeam van Bravis. Ook kunnen zij een beroep doen op experts, ambassadeurs, partners, patiënten en collega’s.

Experts
Zes experts waren onlangs uitgenodigd om de verpleegkundigen op weg te helpen. Nico Zeeman, technicus medische technologie, vertelde dat voordat nieuwe technologie ingezet mag worden deze eerst door medische technologie geregistreerd en getest moet worden. Sophie van de Laar, stafmedewerker communicatie, benadrukte het belang van een goede communicatie. “Hoe meer mensen van je project weten, hoe beter het gaat lopen. Zo kweek je ambassadeurs”, aldus Sophie. Privacy- en security-officer Ron Matthee wees op veiligheidszaken waar rekening mee moet worden gehouden. Bianca Visser van de Hygiëne en Infectiepreventie (HIP) kan niet vroeg genoeg ingeschakeld worden. “Helaas wordt vaak pas op het laatste moment aan de HIP gedacht. Als wij vroeg kunnen meedenken in het proces, voorkomt dat veel narigheid. Wij denken graag mee, want we zijn gek op nieuwe ideeën.” Sven Engelman van Planning & Control denkt ook graag mee, maar dan over de financiering van het project. “Bij alle vragen kunnen we helpen of doorverwijzen naar de juiste persoon.” Tot slot maakte senior-applicatiebeheerder Steven Koster duidelijk wat I&A voor de innovaties kan betekenen.

Huis van Morgen
De vijfde sessie vond plaats in het Huis van Morgen in Bergen op Zoom. Als afsluiting vond een interessante rondleiding plaats langs zorgtoepassingen die het mogelijk maken om langer zelfstandig thuis te blijven wonen. Vol nieuwe inzichten en met huiswerk voor de komende tijd keerden de verpleegkundigen huiswaarts.

De vier ideeën
Hieronder een kort overzicht van de vier ideeën die de VIS uitvoert.

• Fototherapie thuis: Een mogelijkheid om pasgeboren baby’s die geel zien thuis therapie te geven door ze daar in een lichtgevende slaapzak te leggen.

• Ff Bellen: een efficiënt belsysteem waarbij de patiënt kan kiezen welke zorgmedewerker hij moet hebben en via een spraakverbinding kan aangeven wat hij nodig heeft.

• Digitale ontslagbrief: Een digitale versie van de ontslagbrief van patiënten die in het computersysteem van Bravis (HiX) kan worden ingevoerd en gekoppeld is aan het patiëntenportaal MijnBravis.

• Goede nachtrust: Een oplossing om de nachtrust van patiënten te verbeteren. Die wordt nu vaak verstoord door ziekenhuisgerelateerde omstandigheden.

VIS_25_9_2020_1.jpg