Bravis start proef met herbruikbare OK-mutsen

Jaarlijks worden in het Bravis ziekenhuis zo’n 80.000 wegwerp OK-mutsen gebruikt. Uit onderzoek blijkt dat het gebruik van herbruikbare OK-mutsen een fors lagere milieu-impact heeft dan (de huidige) wegwerp OK-mutsen. Het OK-complex van locatie Bergen op Zoom is daarom vandaag gestart met het testen van herbruikbare OK-mutsen.  De proef duurt tot zondag 21 augustus.

Bij het verduurzamen van de OK-mutsen is rekening gehouden met de gehele levenscyclus van de OK-muts; van de productie van het garen tot en met de recycling aan het eind van de levenscyclus. “Maar liefst 20 tot 30% van het ziekenhuisafval is afkomstig van de OK. De herbruikbare OK-muts kan gegarandeerd 150 keer gewassen worden. Met één muts bespaar je dus tenminste 149 wegwerpmutsen. Op jaarbasis is dat een enorme afvalberg. Ook besparen we hiermee op CO2 en energie”, vertelt Mark Sijstermans, teamleider Logistiek.

Groter draagcomfort
De herbruikbare muts is beschikbaar in drie maten en gemaakt van een soepele, ademende en lichtgewicht stof. De mutsen zijn aan de achterkant voorzien van een elastiek en een inventieve plooi om het draagcomfort te verhogen en het makkelijk bedekken van (lang) haar. Aan de kleur van de muts kunnen OK-medewerkers zien welke maat de muts heeft.

OK-medewerkers delen hun ervaring
Het testen van de herbruikbare muts is vrijwillig. Tot en met 21 augustus kunnen OK-medewerkers van locatie Bergen op Zoom hun ervaring(en) eenvoudig delen door middel van een online enquête. In september worden de resultaten geëvalueerd.

Op de foto
Van links naar rechts: Sabine Braspenning (leerling operatieassistent), Marieke Vermeulen (operatieassistent) en Verena Prins (anesthesiemedewerker) laten de nieuwe herbruikbare OK-mutsen zien.