Bravis start met recyclen van plastic op de OK

Op de OK-complexen in Roosendaal en Bergen op Zoom worden sinds begin oktober schone verpakkingen, die zijn gemaakt van harde plastics, ingezameld en gerecycled. Denk aan bijvoorbeeld de plastic verpakkingen waar de staplers (“nietmachines”) inzitten. Deze harde plastics zijn namelijk voor 100% te recyclen in de plasticrecyclefabiek (PRA) van onze afvalverwerker Milieu Service Nederland (MSN).

Kim Hommel, OK-assistent en trekker van het Green Team OK (operatiekamers) / CSA (Centrale Sterilisatie Afdeling) licht toe wat de aanpak was: “in het voorjaar hebben we álle soorten plastics die we op de OK gebruiken op een rij gezet, en dit overzicht gemaild naar de afvalverwerker. Ook hebben we de plastics in een zak verzameld en opgestuurd”. Afvalverwerker MSN voerde een analyse uit. Het goede nieuws was dat de harde plastic verpakkingen volledig te recyclen zijn, maar helaas bleek een flink deel van de plastics op de OK niet te recyclen. Deze conclusie bepaalde de opzet van de plasticinzameling op de OK: “We scheiden aan de bron, en houden de harde plastic verpakkingen apart van het andere afval”.

Continue verbeteren
De pilot op het OK-complex loopt tot het einde van het jaar. Daarna volgt een evaluatie en beslist het Green Team OK/CSA hoe zij in 2022 verder gaan met de inzameling van plastics. Er zit bijvoorbeeld veel lucht in plastic afval, en het is niet duurzaam om al die lucht met de vrachtwagen te vervoeren. In de pilot helpt daarom een medewerker van WVS; hij stapelt alle plastic verpakkingen in elkaar wat veel lucht bespaart, en tijdens de evaluatie wordt besloten hoe dit in 2022 vorm kan krijgen.

In 2022 gaat de afdeling logistiek stapsgewijs ook op andere afdelingen harde plastics inzamelen en aanbieden voor recycling.

Waarom niet álle plastics ziekenhuisbreed inzamelen?
Thuis gaan alle verschillende soorten plastic in één bak. Waarom doen we dat dan niet in Bravis? De analyse die afvalverwerker MSN maakte van het plastic afval van het OK-complex bevestigde opnieuw dat lang niet al het plastic geschikt is voor recycling (net zoals het plastic afval thuis overigens). Bovendien zijn afvalverwerkers vaak nog huiverig voor afval uit de ziekenhuizen vanwege besmettingsrisico. Zij weten bijvoorbeeld niet waarvoor een product gebruikt is, en willen het zekere voor het onzekere nemen. Zo waren er ziekenhuizen die álle PMD ziekenhuisbreed inzamelden, maar vanwege angst en onzekerheid keurde hun afvalverwerker dit alsnog regelmatig af om te recyclen en belandde het in de verbrandingsoven.

Als we in Bravis starten met het inzamelen van plastic, dan willen we wel dat dit plastic ook daadwerkelijk gerecycled wordt en niet alsnog de verbrandingsoven ingaat. Dat zou zonde zijn van de tijd en kosten die we maken om plastic in te zamelen en om dit te laten sorteren door de afvalverwerker.

Hoogwaardige recycling van plastic
De harde plastics die we nu inzamelen gaan naar Plastic Recycling Amsterdam (PRA) voor hoogwaardige recycling. De Magnetische Dichtheid Scheider (MDS) maakt het mogelijk om  een mix van verschillende typen plastic op basis van hun dichtheid zeer nauwkeurig te scheiden naar tot wel 4 verschillende plasticsoorten. De plastis snippers gaan in een bad met magnetische vloeistof. Door magneten boven en onder de vloeistof te plaatsten drijven de lichte stukjes plastic naar boven en de zware zinken naar beneden. Daarna rollen ze gesorteerd uit de installatie en heeft elke stroom een puurheid van 99,9%. Omdat dit qua kwaliteit zo dicht in de buurt komt van nieuw plastic, is het een uitstekende grondstof voor hoogwaardige nieuwe plastic producten. Dit scheelt aanzienlijk in de CO2-uitstoot van de plasticketen en zo besparen we ook schaarse fossiele grondstoffen.