Bravis genomineerd voor Computable awards 2021

Het gebruik van slimme software op basis van artificial intelligence (AI) om hersenbloedingen te ontdekken, is genomineerd voor de Computable awards 2021.

Radioloog Elmer Naaktgeboren (foto) zag de slimme software van Aidoc een paar jaar geleden voor het eerst op een beurs en haalde het naar het Bravis ziekenhuis.  “Het leek me een mooie aanvulling op ons werk. Een computer is altijd scherp, ook midden in de nacht”, vertelt hij. Het gebruik van de software is heel eenvoudig en het grote voordeel is dat mogelijke hersenbloedingen sneller worden ontdekt. “De beelden van de CT-scan worden zowel naar ons gestuurd als naar de server. Het programma kijkt vervolgens mee of er een bloeding aanwezig is. Dat duurt ongeveer 5 minuten. Zodra het programma iets vindt, verschijnt een melding in beeld met een plaatje. Daarop staat het gebied waarin iets is aangetroffen”, legt de radioloog uit.

AIDOC met Elmer Naaktgeboren.jpg

In de testperiode beoordeelde de software 1300 scans en miste het geen enkenke hersenbloeding. Wel gaf hij enkele meldingen die loos bleken te zijn, maar dat is volgens de radioloog niet zo erg. "Wij kijken altijd mee. Ook omdat er iets anders aan de hand kan zijn. De software is alleen een zeer nuttig hulpmiddel.  Daarnaast heeft het programma ook een aantal bloedingen aangewezen waarvan ik betwijfel of we die wel zonder de software hadden gezien. Dat waren hele minuscule bloedinkjes”.

Het nieuwe Bravis
In de nieuwe visie van het Bravis ziekenhuis ‘Het nieuwe Bravis’,  heeft de optimale inzet van technologie en digitalisering een belangrijke plek om zorgvernieuwing te realiseren. Het gebruik van kunstmatige intelligentie als hulpmiddel bij het beoordelen van scans is daar een mooi voorbeeld van.

Stemmen
Om te kunnen stemmen, moet u zich eerst via deze link registreren. Na registratie krijgt u een e-mail met een stemlink. Bij de categorie digitale transformatie kunt u op Bravis stemmen.