Bravis en thuiszorgorganisaties brengen gespecialiseerde zorg aan huis

“Wat fijn om in mijn eigen omgeving te kunnen zijn”

Het uitgangspunt van het Bravis ziekenhuis is om patiënten de beste zorg te verlenen op een zo comfortabel mogelijke manier. Niet alleen binnen, maar zeker ook buiten het ziekenhuis. Steeds meer handelingen die voorheen in Bravis plaatsvonden, worden bij de patiënten thuis verricht. Dat is mogelijk dankzij een mooie samenwerking met de thuiszorgorganisaties Groenhuysen, TWB Thuiszorg met Aandacht en tanteLouise.

De zorg aan huis wordt geleverd door gespecialiseerde thuiszorgteams. “We zijn net zo geschoold als de verpleegkundigen in het ziekenhuis. Via Bravis krijgen we de theoretische en praktische stof en worden we regelmatig getoetst. De meesten van ons hebben zelfs in het ziekenhuis gewerkt”, meldt Jolanda Deelen, gespecialiseerd verpleegkundige van Groenhuysen.

Bloedtransfusies
De samenwerking is in 2018 gestart. Inmiddels vinden diverse soorten behandelingen thuis plaats die voorheen in het ziekenhuis werden verricht. “Voor de mensen is dat veel prettiger, veel minder belastend”, benadrukt Jolanda. “Neem de bloedtransfusies. Daarmee was men met reizen en wachten een hele dag kwijt. Nu zijn de mensen thuis als wij komen. Ze kunnen zelf bepalen wat ze tijdens de transfusie doen. Wij blijven de hele tijd erbij en houden alles continu in de gaten. De bloedtransfusies vinden vooral bij oncologische patiënten plaats, maar ook steeds meer bij andere patiënten.”

Antibiotica
De thuiszorgteams dienen ook antibiotica toe. “Dat zijn kuren voor mensen die een long- of blaasontsteking hebben. Daarvoor komen we zeven tot tien dagen langs, afhankelijk van de antibiotica die nodig is”, licht Jolanda toe. Sinds kort bezoeken de verpleegkundigen ook zwangere vrouwen die last hebben van extreme misselijkheid en overmatig braken. “Wij dienen ze een infuus toe met veel vocht en medicijnen. Daardoor voelen zij zich beter. Ook controleren wij regelmatig hun urine”, vertelt Jolanda.

Een andere behandeling is hemodialyse aan huis. “Deze nierpatiënten kwamen normaal gesproken drie keer in de week naar het ziekenhuis om te dialyseren. Nu hebben ze in een aparte kamer thuis een apparaat staan en komen we vijf keer in de week langs. Thuisdialyse is korter en frequenter dan in het ziekenhuis. Daarvoor voelen de mensen zich over het algemeen minder slecht. Zij lopen minder kans op ophoping van afvalstoffen en vocht in hun lichaam.”

In de nabije toekomst wordt het aantal thuisbehandelingen uitgebreid met andere soorten zorg waarvoor mensen nu naar het ziekenhuis komen.

In hun eigen omgeving
De patiënten zijn heel blij met de behandelingen thuis. “Soms vinden ze het in het begin eng om het medische in huis te halen. Dat geldt zeker voor hemodialyse. Maar als de mensen het eenmaal hebben ervaren, vinden ze het heerlijk. Ze vinden het fijn om in hun eigen omgeving te blijven, om in hun eigen stoel te kunnen hangen zoals zij dat willen”, vertelt Jolanda. “De lijntjes met het ziekenhuis zijn kort. We hebben zelf de expertise, maar ook altijd iemand achter de hand die we kunnen bellen. We zijn echt een verlengstuk van het Bravis ziekenhuis.”

Fotobijschrift
Verpleegkundige Jolanda Deelen stelt bij mevrouw Dietz het systeem in waarmee de bloedtransfusie plaatsvindt.

Bloedtransfusie_portret.jpg