Bravis brengt de zorg voor kinderen met Down samen

Kinderen met het Downsyndroom moeten vaak meerdere specialisten en therapeuten bezoeken. Denk bijvoorbeeld aan een kinderrevalidatiearts, oogarts, kinderarts of logopedist. Bij het Downsyndroom Team van het Bravis ziekenhuis worden al deze afspraken gebundeld in één ochtend. “We bewandelen dit pad echt samen. Geen tien losse afspraken, maar één”, vertelt Marieke Schreuders, teamleider kinderrevalidatie, trots.

Het Downsyndroom Team behandelt kinderen van 0 tot 18 jaar. Afhankelijk van de leeftijd bezoekt een kind met Down de polikliniek één keer per een, twee of drie jaar. Per keer worden er twee á drie kinderen tegelijk ontvangen. Zij worden ingedeeld op leeftijd. Dat is niet alleen fijn voor de kinderen zelf, maar ook voor hun ouders. “We kijken samen met de ouders en het kind vooral naar wat een kind kan en geven daar advies over.”, geeft Leonie van Immerseel, kinderrevalidatiearts, aan.  “Maar ook het contact dat de ouders tijdens de afspraken met elkaar hebben, is prettig. Ieder kind met Down is anders, dus is het fijn dat ouders daarover met lotgenoten kunnen praten en ervaringen met elkaar kunnen delen.”, aldus Leonie.

Intensieve samenwerking
Het Downsyndroom Team bestaat uit een kinderrevalidatiearts, kinderarts, oogarts, logopedist, maatschappelijk werker, ergotherapeut, kinderfysiotherapeut, KNO-arts en indien nodig, een diëtist. Ieder kind met Downsyndroom is anders en verdient een advies op maat. Doordat alle afspraken gebundeld zijn, hoeft een kind maar één ochtend naar het ziekenhuis te komen voor de controles. Aan het eind van die ochtend komen alle specialisten en therapeuten bij elkaar om hun bevindingen met elkaar te delen. Al deze bevindingen worden gebundeld tot één plan, dat ouders binnen een week ontvangen. De reacties van ouders en de specialisten zijn erg positief. “Het is zo fijn dat we dit gezamenlijk kunnen aanvliegen. Het Downsyndroom Team brengt de zorg echt samen.” zegt Marieke enthousiast.

Zorg dichtbij huis
Bravis is het enige ziekenhuis met een Downsyndroom Team in Zuidwest-Brabant. Hierdoor ontvangen zij ook kinderen van andere ziekenhuizen. Wanneer er na het bezoek aan het team een verder behandeling wordt geadviseerd, hoeft dat zeker niet altijd in het Bravis ziekenhuis plaats te vinden. “We kijken echt hoe we de zorg dicht naar het kind kunnen brengen, denk bijvoorbeeld aan de 1e lijn of aan de school van het kind. Dat vinden we belangrijk”, vertelt Leonie. “Zo blijft de zorg voor het kind in een voor hem of haar vertrouwde omgeving en scheelt het soms een hoop reistijd.

Positieve ervaringen
Uit een onlangs gehouden enquête blijkt dat ouders positief zijn over het Downsyndroom Team. Hierin geeft 85% aan tevreden te zijn over hun bezoek. “We zien het als een dagje uit samen!”.

Door de ogen van Eef
Benieuwd hoe een ochtend bij het Downsyndroom Team eruitziet? In deze film neemt Eef je mee naar haar afspraken.