Bewegen en IBD - “Mensen moeten soms echt een drempel over”

Verpleegkundig specialist MDL én ervaringsdeskundige Joris Peters over bewegen en IBD

Voor veel mensen is het vanzelfsprekend om de fiets te pakken of een rondje te lopen, maar voor mensen met IBD is dat wel anders. Een veelvoorkomende klacht bij IBD is namelijk vermoeidheid. En na een activiteit kan die vermoeidheid soms wel dagen aanhouden. Toch is het wetenschappelijk bewezen dat mensen met IBD zich door beweging juist beter voelen en een hogere kwaliteit van leven ervaren. “Beweging is heel erg belangrijk, maar je moet het wel stapsgewijs doen”, vertelt verpleegkundig specialist MDL én ervaringsdeskundige Joris Peters.

In Nederland leven ongeveer 90.000 patiënten met de diagnose IBD. Zo’n 40% van hen heeft last van chronische vermoeidheidsklachten, zelfs als hun ziekte rustig is. Toch wordt bewegen aangeraden. “Het zorgt er onder andere voor dat je je mentaal kunt opladen, het verminderd stress en het verbetert je conditie. Dat heeft een positieve invloed op de ziekte. Daarnaast zien we dat als patiënten met IBD voldoende bewegen, ze minder last hebben van vermoeidheidsklachten. Maar daar moeten sommige wel echt een drempel voor over” legt Joris uit.

Onzekerheid
Patiënten zijn bijvoorbeeld bang dat ze na een activiteit te vermoeid zijn om nog te gaan werken of om leuke dingen te doen. IBD brengt een hoop onzekerheid met zich mee. Naast vermoeidheid kunnen patiënten last hebben van diarree of incontinentie en het duurt vaak langer voor iemand herstelt is. “Er zijn veel aspecten waar mensen met IBD rekening mee (moeten) houden. Ik geef altijd de tip om jezelf af te vragen van welke sport of beweging je plezier krijgt en dat als je iets gaat doen, je van te voren kijkt waar je eventueel naar de wc kunt gaan. Dat kan al wat drempels wegnemen.”

Maar Joris geeft ook aan dat het belangrijk is om niet te fanatiek van start te gaan: “Je moet het bewegen stapsgewijs opbouwen en ontdekken wat voor jou werkt. Voor de een is het een hele stap om 2x per week te wandelen, terwijl de ander redelijk gemakkelijk 2x per week hardloopt. Door bij te houden hoeveel energie een bepaalde sport je kost en wanneer eventuele klachten ontstaan, leer je wat voor jou mogelijk is en kan bewegen zeker ook leuk zijn.”

Eigen ervaring delen
Joris heeft zelf ook een chronische darmziekte (de ziekte van Crohn). “Doordat ik de ziekte ook heb, merk ik dat  patiënten sneller vragen durven te stellen en bouw je makkelijker een band op. Ik heb zelf ook ervaren hoeveel onzekerheid en angst er bij IBD komt kijken. Ik gebruikte sport om de ziekte een plekje te geven. Ik ging bijvoorbeeld hardlopen om erover na te denken of juist tennissen om er niet aan te denken. Als patiënten niet weten hoe ze met hun ziekte om moeten gaan of het moeilijk vinden om te bewegen, deel ik mijn eigen ervaring.

Inflammatory Bowel Disease (IBD) is een chronische darmontsteking. De ziekte van Crohn en colitis ulcerosa zijn de twee meest voorkomende vormen van IBD.