Behandeling van verzakking blaas of endeldarm kan voortaan als dagopname

Vrouwen die een operatieve behandeling van een verzakking van de blaas of endeldarm ondergaan, kunnen voortaan terecht op onze afdeling Dagopname. Na een positief verlopen proefperiode is namelijk gebleken dat een overnachting niet langer nodig is. Voor de behandeling van een verzakking van de baarmoeder blijft dat wel het geval.

Gynaecologen Suzanne Poots, Heidy van Wijk en Gerard-Peter Frank (van links naar rechts op de foto) namen het initiatief voor de proef. Heidy legt uit dat een verzakking (prolaps) bij vrouwen kan ontstaan als steunweefsel bij de blaas, endeldarm of baarmoeder is verzwakt. “Dankzij een operatieve ingreep kunnen we deze weer op hun goede plaats aanbrengen door het eigen weefsel te  verstevigen. Deze ingreep bij de verzakking van de blaas noemen we een voorwandplastiek en die bij de endeldarm een achterwandplastiek.”

Heidy licht verder toe dat tot een half jaar geleden patiënten bij de operatieve ingreep voor deze verzakkingen altijd moesten overnachten in het ziekenhuis. “Pas de ochtend na de operatie verwijderden we dan de blaaskatheter en de tampon. In de loop van de dag, als de blaas goed leeg was geplast, mochten ze weer naar huis. Het afgelopen halfjaar hebben we getest hoe het zou zijn als we na drie uur na de ingreep de katheter en tampon zouden verwijderen. We namen deze patiënten nog wel op de klinische afdeling op, maar de meesten konden probleemloos dezelfde dag naar huis gaan. Er traden geen complicaties op.”