“Als je merkt dat je menstruatie je in je dagelijkse leven belemmert, blijf er dan niet mee doorlopen”

Gynaecoloog Richard Pal over hevig menstrueel bloedverlies

Iedere vrouw krijgt op een gegeven moment te maken met de menstruatie. Ongesteld zijn is nooit prettig en het kan voor vervelende momenten zorgen, maar voor sommige vrouwen is de menstruatie echt een belemmering. Zij hebben een langdurige en/of onregelmatige menstruatie en verliezen zoveel bloed dat ze zich ziek melden op hun werk en sociale activiteiten gaan vermijden. “Op de polikliniek gynaecologie zien we ongeveer 2 á 3 vrouwen per dag met hevig menstrueel bloedverlies, maar het probleem is groter dan we denken. Vrouwen zijn vaak gewend aan de hoeveelheid bloed die ze tijdens hun menstruatie verliezen, maar dat wil niet zeggen dat hun bloedverlies normaal is”, vertelt gynaecoloog Richard Pal.

Geschat wordt dat 20% van de vrouwen tussen de 35 en 55 jaar last heeft van hevig menstrueel bloedverlies (Menorragie). Ondanks dat het een van de meest voorkomende klachten in de gynaecologie is, wordt het vaak niet herkend door vrouwen. “Sommige vrouwen hebben al vanaf hun eerste menstruatie last van hevig bloedverlies en hebben daardoor ook niets om het mee te vergelijken”.

Maar wanneer heb je nu precies last van hevig menstrueel bloedverlies? “Dat kunnen we op verschillende manieren beoordelen” geeft Richard aan. “Als iemand last heeft van bijvoorbeeld bloedarmoede, dan is het vaak meteen al duidelijk, maar we gaan ook altijd uit van het verhaal van de patiënt: Hoe lang is de menstruatieperiode, hoe vaak moet je je verschonen, welke menstruatieproducten gebruik je en heb je geregeld ongelukjes? Je kan eigenlijk wel zeggen dat als de menstruatie zorgt voor lichamelijke, sociale en/of emotionele problemen, het bloedverlies eigenlijk al te veel is. Vrouwen moeten in dat geval contact opnemen met hun huisarts. Er kan echt iets aan gedaan worden.”

Een behandeling op maat
Er zijn verschillende behandelingen mogelijk. “Voor de behandeling gaan we uit van de wensen en ervaringen van de patiënt en maken we een plan op maat”. Er wordt onder andere gekeken naar de leeftijd van de vrouw, of er een kinderwens is en of zij wel of geen hormonen wil  gebruiken. Bekende voorbeelden van behandelmogelijkheden zijn de anticonceptiepil en het hormoonspiraaltje. Met het hormoonspiraaltje kan het bloedverlies al gemiddeld met 90% verminderd worden. Er zijn ook opties zonder hormonen, zoals het gebruiken van tranexaminezuur en/of NSAIDS tijdens de menstruatie. Vrouwen die geen kinderwens (meer) hebben kunnen er ook voor kiezen om baarmoederslijmvlies weg te laten halen (een NovaSure behandeling) of uiteindelijk hun baarmoeder te laten verwijderen. Dit zijn wat complexere behandelingen en worden meestal pas gebruikt als de andere behandelmogelijkheden niet werken.

Jongeren geen last?
Ook vrouwen jonger dan 35 jaar kunnen last hebben van hevig menstrueel bloedverlies. Door het gebruik van anticonceptiemiddelen, zoals de pil of het spiraaltje, kan dit verborgen worden. Hierdoor trekken vrouwen vaak pas op latere leeftijd aan de bel. Bijvoorbeeld wanneer zij stoppen met de anticonceptie omdat ze liever geen hormonen meer willen gebruiken of een kinderwens hebben.