Wereld Vitiligo Dag

Dermatoloog Milan Tjioe: "je bent zoals je bent, je hoeft je niet te schamen"

Vandaag is het Wereld Vitiligo Dag! Vitiligo is een huidziekte, waarbij pigment verloren gaat. De huid ontkleurt, waardoor er witte plekken op de huid te zien zijn. Het is een onschuldige ziekte met nagenoeg geen lichamelijke last. Wel kan het cosmetische aspect van de ziekte (de zichtbaarheid van de witte plekken) een ernstige impact hebben op de kwaliteit van leven voor de patiënt.

Mensen met vitiligo kunnen in Bravis terecht bij de dermatoloog. Milan Tjioe is een van de dermatologen, die patiënten met vitiligo behandelt.

Ongeveer 1 op de 50 mensen heeft vitiligo. Het is dus een ziekte die regelmatig voorkomt met een verschil in verscheidenheid. Sommige patiënten hebben enkele witte plekjes, terwijl andere patiënten over het gehele lichaam grotere, witte plekken hebben. De ziekte kan op iedere leeftijd voorkomen, maar ontstaat meestal na de puberteit. Een combinatie van genen zorgt ervoor, dat je meer kans hebt op het krijgen van vitiligo. Bij 1 op de 5 patiënten komt het in de familie voor en ook bij tweelingen zien we de ziekte vaker, een erfelijke factor speelt dus mee.

Ontstaan
Er bestaan verschillende theorieën over het ontstaan van de ziekte. De meest bekende is de auto-immuuntheorie. Dit betekent dat je eigen afweer zich tegen de pigmentcellen keert, waardoor pigment wordt afgebroken en je huidskleur verdwijnt.
Een andere theorie is dat er foutjes ontstaan in de pigmentcellen, waardoor pigment verloren gaat. Er kan dan geen pigment meer worden aangemaakt.
Patiënten zelf denken vaak dat hun plekken zijn ontstaan door bv stress, maar hier is geen bewijs voor.
Vaak worden de witte plekken, of de uitbreiding ervan, in de zomer ontdekt. De huid kleurt dan donkerder, waardoor het contrast met de witte plekken groter wordt.
20% van de patiënten lijdt aan het Koebner fenomeen. Bij deze patiënten wordt de vitiligo verergerd door beschadiging (bv een snee) of verbranding van de huid.

Klachten
Vitiligo geeft nagenoeg geen lichamelijke klachten. Soms ontstaat er wel jeuk of roodheid van de plekken. Dat kan duiden op een auto-immuun ontsteking, waarbij pigmentcellen worden afgebroken. Men kan dit behandelen met ontstekingsremmers of hormoonzalven om de ontsteking weg te krijgen en uitbreiding tegen te gaan.

Behandeling
De dermatoloog start meestal met het behandelen van de plekken met zalf om uitbreiding van de plekken te voorkomen of geeft het advies de plekken voorzichtig aan de zon bloot te stellen om zo meer pigment aan te maken, waardoor de witte plekken verminderen. Bij blootstelling aan de zon is het van groot belang de lichte huid in te smeren met een hoge beschermingsfactor. Pigment beschermt de huid tegen verbranding. Huid zonder pigment zal makkelijk verbranden en dat vergroot het risico op huidkanker.

Indien bovengenoemde behandelingen geen verbetering bieden of als het gaat om een uitgebreidere vorm van de ziekte, kan de dermatoloog lichttherapie starten. Met deze therapie wordt de aanmaak van nieuwe pigmentcellen gestimuleerd. Hierdoor kleurt de huid langzaam weer donkerder. Dit is een intensieve behandeling, waarbij de patiënt 2 jaar lang 2 keer per week naar het ziekenhuis komt.

Verder kunnen de witte plekken met make up gecamoufleerd worden of de huid kan gebleekt worden. Al het pigment wordt dan weggehaald, zodat het contrast er niet meer is en dan ben je dus heel blank.

Momenteel wordt er veelbelovend onderzoek gedaan naar het inzetten van JAK-remmers voor vitiligo. Dit zijn middelen om een stukje van de afweer te remmen en zo een auto-immuun ontsteking tegen te gaan. Deze middelen worden al met succes gebruikt bij het behandelen van eczeem. Grote onderzoeken moeten eerst positief resultaat leveren, voordat de middelen beschikbaar komen voor de behandeling van vitiligo.

Voor meer informatie over vitiligo kan je terecht op onze website:
https://www.bravisziekenhuis.nl/specialismen-en-afdelingen/dermatologie