Orthopedische klachten behandelen

De orthopeed onderzoekt, behandelt en begeleidt patiënten met aandoeningen aan het houdings- en bewegingsapparaat. Denk dan aan slijtages aan heupen, schouders en knieën (artrose), scoliose, gescheurde meniscussen en kruisbanden en slijmbeurs- of peesontstekingen. Deze aandoeningen kunnen diverse klachten veroorzaken, zoals pijn, moeite met beweging, een ‘doof’ gevoel en uitvalsverschijnselen.

Behandeling zonder operatie

Kampt u met deze klachten, dan kunt u hier veel hinder van ondervinden in uw dagelijks leven. De orthopedische klachten worden zoveel  mogelijk behandeld met fysiotherapie, beweeg- en voedingsadviezen, hulpmiddelen en pijnmedicatie. Nemen de klachten niet af, dan kan de orthopeed in overleg met de patiënt beslissen om te operen.

Veelvoorkomende orthopedische operaties

Veelvoorkomende behandelingen zijn kijkoperaties aan knieën, operaties aan de wervelkolom, heupprotheses, schouderprotheses en halve of totale knieprotheses. Soms wordt een heupprothese met cement bevestigd aan het bestaande bot. Wilt u meer informatie over bepaalde operaties? Bekijk onderstaande animatievideo’s die meer uitleg geven.

 

Heupprothese met cement

Heupprothese zonder cement
Plaatsen halve knieprothese
Plaatsen hele knieprothese

Bron: Zorg voor beweging/NOV/Dr. H.J. Mencke

Rapid Recovery

Krijgt u in het Bravis ziekenhuis een knie- of heupprothese? Dankzij nieuwe inzichten op het gebied van operatietechnieken, pijnbestrijding, fysiotherapie en voeding herstelt u sneller en met minder pijn van een ingrijpende orthopedische operatie. Dit noemen we Rapid Recovery. Al binnen een paar uur na de operatie doet u beweegoefeningen en soms kunt u zelfs al dezelfde dag naar huis! Lees meer over Rapid Recovery in de folder of bekijk de informatiefilm (heup, Bron: Zimmer Biomet).

Stan Bell, orthopeed

 

Orthopeed Stan Bell schreef over Rapid Recovery in zijn column in dagblad BN/DeStem. Zijn collega Eric-Jan van Hauet werd voor deze krant geïnterviewd over valpartijen bij wielrenners en de zorg over wielerongevallen

 

Orthopeed Stan Bell

Orthopedie in het Bravis ziekenhuis

De orthopedisch chirurgen van het Bravis ziekenhuis hebben zich verenigd onder de vakgroep Orthopedie West-Brabant. Zij werken nauw samen met de Verpleegkundig Specialist Orthopedie en de Physician Assistants Orthopedie. Voor een operatie aan de wervelkolom werken de orthopeden samen met de neurochirurg. Elders op de website vindt u meer informatie over orthopedie. Uiteraard kunt u ook contact opnemen met de afdelingen Orthopedie van het Bravis ziekenhuis.