Voor het eerst op de polikliniek
Bij uw eerste bezoek aan de polikliniek gaat de gynaecoloog met u in gesprek. Er wordt gevraagd naar uw klacht. Probeert u uw klacht zo duidelijk mogelijk onder woorden te brengen. Probeer ook voorafgaand aan het gesprek uw cyclus bij te houden: schrijf als het kan de data op waarop uw menstruatie de laatste maanden is begonnen.
Vertrouwelijk gesprek
Behalve naar uw klacht wordt vaak ook gevraagd naar:
- uw algehele gezondheid
- bijzonderheden in uw familie
- gebruik van medicijnen
- eventuele zwangerschappen en bevallingen.
Soms worden vragen gesteld over seks. Ziet u daar tegenop, zijn er in het verleden vervelende dingen gebeurd op seksueel gebied of ziet u op tegen het onderzoek? Vertel het de gynaecoloog! Alles wat u bespreekt is vertrouwelijk.
Gynaecologisch onderzoek
Aansluitend aan het gesprek vind het gynaecologisch onderzoek plaats. Hiervoor neemt u met ontbloot onderlijf plaats op de gynaecologische stoel. Sokken en bovenkleding kunt u aanhouden. U ligt op uw rug met beide benen opgetrokken en gespreid, ondersteund door been- of voetsteunen. Het gynaecologisch onderzoek kan ook tijdens de menstruatie plaatsvinden en verloopt het gemakkelijkst met een lege blaas. Bent u maagd, dan wordt meestal geen vaginaal onderzoek verricht.
Eerst bekijkt de gynaecoloog de uitwendige geslachtsorganen. De schaamlippen worden gespreid en er wordt gekeken naar de huid rond de vagina, vorm en ontwikkeling van de schaamlippen en de clitoris. Ook wordt gelet op kleur, beharing en eventuele zwellingen of afwijkingen.
Met een spreider (speculum of ‘eendenbek’) bekijkt de gynaecoloog vervolgens in de vagina en naar de baarmoedermond. Eerst worden de schaamlippen gespreid. Als u licht perst, opent de vagina zich iets. Het inbrengen doet dan in principe geen pijn. Dan wordt de spreider geopend. Zo kan de gynaecoloog de baarmoedermond beoordelen en eventueel een uitstrijkje maken of een kweek afnemen. Het uitnemen van de spreider verloopt gemakkelijker als u licht perst en ontspant.
Voor onderzoek van de inwendige geslachtsorganen worden een of twee vingers in de vagina gebracht en wordt met de andere hand op uw buik gevoeld (vaginaal toucher). Dit doet meestal geen pijn. Zo kan de gynaecoloog de ligging en grootte van de baarmoeder en eierstokken beoordelen en bij pijnklachten de pijnlijke plek onderzoeken.
Aansluitend volgt eventueel nog een echo. Vaak is dit onderzoek vooraf al door een echoscopiste verricht. Deze echo is meestal vaginaal en niet via de buik. Na het onderzoek bespreekt de gynaecoloog de bevindingen en wat de volgende stappen kunnen zijn.
terug naar gynaecologie