Misselijkheid tijdens de zwangerschap

Van alle zwangere vrouwen heeft ongeveer 80% last van misselijkheid tijdens de zwangerschap. 0,3% tot 2% van de zwangere vrouwen hebben last van de meest ernstige vorm van zwangerschapsmisselijkheid: hyperemesis gravidarum.

Ochtendmisselijkheid en braken

Zwangerschapsmisselijkheid en braken is een normaal verschijnsel van de zwangerschap. Meestal gaat het daarbij om ochtendmisselijkheid en braken, maar het kan ook zijn dat de misselijkheid de gehele dag aanhoudt. Zwangerschapsmisselijkheid begint meestal rond de zesde week van de zwangerschap en eindigt rond de zestiende week. 

Symptomen

Naast de misselijkheid en het braken kunt u nog meer symptomen hebben. U kunt gevoeliger zijn voor fel licht, geluiden, geuren en bewegingen. Daarnaast voelt u zich enorm moe en zwak. Door de overmatige misselijkheid en braken kunnen er andere lichamelijke klachten ontstaan. 

Behandeling ochtendmisselijkheid en braken 

Er kan worden gestart met medicatie tegen de misselijkheid. Soms is de lichamelijke conditie dusdanig, dat opname noodzakelijk is. De gynaecoloog laat dan bloed- en urineonderzoek doen. Via een infuus krijgt u vocht en vitamines toegediend. De vitamines krijgt u iedere dag, tot u zich beter voelt en de misselijkheid en het braken zijn afgenomen. De diëtiste bespreekt met u hoe u het eten en drinken weer kunt opbouwen. Aangezien u waarschijnlijk door veel prikkels ook al misselijk wordt, is het van belang om goed uw rust te nemen.

Meer informatie

In de folder Overmatig zwangerschapsbraken vindt u meer informatie over dit ziektebeeld. Of ga naar de website van Stichting ZEHG

 

terug naar ziektebeelden

Contactgegevens gyn def.JPG