Infecties tijdens de zwangerschap

Een aantal infectieziekten vormt een specifiek risico voor de zwangere vrouw, het ongeboren kind of de pasgeborene. 

Infectieziekten worden veroorzaakt door bacteriën, virussen, parasieten of schimmels. Ziekteverwekkers wordt overgedragen via bijvoorbeeld handcontact, hoesten, voedsel, seks of dieren. Niet alle infecties zijn te voorkomen en niet alle infecties zijn gevaarlijk. Een verkoudheid kan bijvoorbeeld geen kwaad. Maar sommige infecties kunnen wel ernstige gevolgen hebben tijdens de zwangerschap. 

Kinderziektes

Een aantal kinderziektes vormt een gevaar voor het ongeboren kind, waaronder: 

 • rode hond
 • mazelen
 • waterpokken
 • de vijfde ziekte

Het is verstandig om na te gaan of u tegen deze ziekten gevaccineerd bent of dat u de ziekte al heeft doorgemaakt. In die gevallen bent u beschermd. Komt u als zwangere veel in contact met kinderen tijdens de zwangerschap (bijvoorbeeld vanwege het werk), dan kunt u laten testen of u de kinderziektes al heeft doorgemaakt en of u beschermd bent. Is er geen sprake is van bescherming, kan in sommige gevallen voorafgaand aan de zwangerschap worden gevaccineerd tegen deze ziektes. De huisarts of bedrijfsarts kan u hierover adviseren.

Andere infectieziekten

Naast kinderziekten kunnen diverse andere infecties gevaarlijk zijn voor moeder of kind, bijvoorbeeld:

 • seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s)
 • streptokokkeninfecties
 • koortslip
 • herpes genitalis
 • bepaalde voedselinfecties (toxoplasma, listeria)
 • cytomegalovirus (CMV) 
 • de ziekte van Lyme (veroorzaakt door een tekenbeet)

Zikavirus

Sinds mei 2015 is er een uitbraak van het zikavirus in de tropen. Het zikavirus wordt overgedragen door muggen, maar in enkele gevallen is er ook sprake van seksuele overdracht. Er zijn steeds meer aanwijzingen dat een infectie tijdens de zwangerschap schadelijk kan zijn voor het ongeboren kind.

Bent u zwanger of wilt u zwanger worden en bent u of uw partner deze zwangerschap in de (sub)tropen geweest. Of bent u van plan naar de
(sub) tropen te gaan?

Meld een recent bezoek aan een land waar het zikavirus heerst tijdens de reguliere controles bij uw verloskundige of arts. Zeker als binnen twee weken na terugkeer klachten optreden die passen bij een infectie met het zikavirus. Mensen die besmet raken met het zikavirus krijgen echter niet altijd de ziekteverschijnselen. Zwangere vrouwen en vrouwen die tijdens of vlak na de reis zwanger willen worden, worden geadviseerd reizen die niet noodzakelijk zijn uit te stellen. Vrouwen die zwanger willen worden, worden geadviseerd om dit uit te stellen tot minstens een maand na terugkomst uit een land waar het zika virus heerst.

Symptomen

Krijgt u tijdens de zwangerschap koorts boven de 38.5 ̊C, uitslag of vlekjes? Of denkt u dat u een infectie heeft opgelopen? Neem dan contact op met uw behandelend gynaecoloog of verloskundige of met uw huisarts.

Meer informatie

terug naar zwangerschap

Contactgegevens gyn def.JPG