Edwin: "Je werkt in een heel fijn team"

De operatiekamer (OK) vormt het kloppend hart van het Bravis ziekenhuis. Dag in dag uit zijn chirurgen, anesthesiologen, operatieassistenten en vele collega’s in de weer om elke operatie tot in de puntjes uit te voeren. Wie zijn deze deskundigen en wat is hun drijfveer? In een serie artikelen stellen zij zich graag aan u voor. In deze aflevering Edwin Tuijt (27) uit Bergen op Zoom. Hij is operatieassistent en volgt nu de opleiding tot anesthesiemedewerker.

Edwin Tuijt, operatieassistent en leerling-anesthesiemedewerker OK in Bravis ziekenhuis

“Ruim zes jaar werk ik nu in het Bravis ziekenhuis. Daarvoor was ik beroepsmilitair, iets totaal anders. Het was niet zeker dat ik me verder kon ontplooien binnen Defensie. Daarom ben ik verder gaan zoeken. Ik wilde wel een opleiding, gecombineerd met een baan. Daarvoor zijn in de zorg volop mogelijkheden. Ik ben me in die richting verder gaan verdiepen en kwam zo bij de opleiding tot operatieassistent in het ziekenhuis in Roosendaal.

Na de opleiding heb ik twee jaar als operatieassistent gewerkt. Ik wilde me verder ontwikkelen in een baan waarin ik meer direct contact met de patiënt heb. Daarom volg ik nu de 3-jarige opleiding tot anesthesiemedewerker. Je leert daarbij vooral in de praktijk, waarbij je altijd samenwerkt met een gediplomeerde collega. Eens in de zoveel tijd ga je één of twee weken naar school. Die periode wordt dan afgesloten met een toets. Na zes fasen sluit je de opleiding af met een symposium. Vanaf dat moment ben je gediplomeerd anesthesiemedewerker en ga je zelfstandig aan de slag.

Een anesthesiemedewerker begeleidt de patiënt bij de anesthesie of bij een plaatselijke verdoving in de vorm van een plexus (verdoving van zenuwen) of een spinale anesthesie (ruggenprik). Je werkt als de verlengde arm van de anesthesist. Die is tijdens de operatie niet altijd aanwezig, maar wel tijdens het in slaap brengen en wakker worden van de patiënt. Wij houden in de gaten of de anesthesie goed verloopt en sturen zo nodig bij. Uiteraard is de anesthesist wel altijd bereikbaar en overleg je telefonisch.

Het werk bevalt me prima. Het is leuk en uitdagend en geen dag is hetzelfde. Elke patiënt is anders. Bovendien werk je in een heel fijn team. Iedereen kan het goed met elkaar vinden en er worden onderling leuke feestjes georganiseerd. Een ander pluspunt is dat Bravis een regionaal ziekenhuis is. Daardoor zijn er meer mogelijkheden om je te ontplooien. Als ik mijn opleiding heb afgerond, ben ik wel even klaar met leren. Wellicht ga ik in de toekomst de functies van anesthesiemedewerker en operatieassistent combineren. Mogelijkheden genoeg in het Bravis ziekenhuis.”