Interview: Zelfs een gescheurde aorta kan behandeld worden via de lies

De grootste slagader in ons lichaam is de aorta. Deze slagader loopt vanuit het hart naar de buik. Soms ontstaat in de aorta een verwijding (aneurysma). Een aneurysma is een verzwakking in de vaatwand, waardoor een plaatselijke verwijding ontstaat. Als deze verwijding meer dan 5,5 centimeter is, kan hij gaan scheuren. In dat geval kan alleen bij een snelle ingreep  worden voorkomen dat de patiënt overlijdt. Dat ingrijpen kan sinds kort via twee kleine sneetjes in de lies. Daarmee wordt hetzelfde resultaat geboekt als vroeger, maar met veel minder schade voor de patiënt.

Vaatchirurg Jeroen Diks van het Bravis ziekenhuis is zeer enthousiast over de ontwikkelingen in zijn vakgebied. “Bij patiënten met een aneurysma van de buikslagader plaatsen we in ons ziekenhuis al zeker een jaar of twintig van binnenuit een prothese. Sinds vorig jaar kunnen we ook bij een acuut aneurysma, als de slagader daadwerkelijk gescheurd is, vanuit de lies behandelen. Tot die tijd werd een grote snee in de buik gemaakt en snel een klem gezet op het gescheurde vat om verdere bloeding te voorkomen. Nu hebben we de mogelijkheid om de ingreep met dezelfde snelheid via de lies te doen”, legt de chirurg uit.

Grote winst

Dit levert een grote winst op voor de patiënt. “Mensen die een aneurysma hebben zijn vaak op leeftijd en hebben bijkomende ziekten. Zij hebben dan ook weinig reserves. De conventionele ingreep via een grote snee in de buik is een grote operatie die je verricht in een fase waarin de patiënt verzwakt is. Het is daarbij mogelijk dat de patiënt alsnog overlijdt aan de complicaties van de operatie. Nu plaatsen we twee kleine sneetjes van een centimeter of vijf, waarna we de prothese inbrengen vanuit de lies. De schade voor de patiënt is daarmee een stuk minder.”

Oudere patiënten

De nieuwe aanpak biedt de patiënt vele voordelen. “Bij de operatie via de buik liggen patiënten tien dagen tot twee weken in het ziekenhuis. Met name de oudere patiënten kunnen een longontsteking oplopen, krijgen wondpijn en komen moeilijk weer op de been. Met de ingreep via de lies kunnen zij na enkele dagen naar huis met minder kans op complicaties. We kunnen dus veel meer voor oudere en zwakkere patiënten betekenen dan vroeger. Dat voegt een extra dimensie toe aan mijn vak”, stelt Jeroen.

Vooruitgang

In het Bravis ziekenhuis komt een acuut aneurysma gemiddeld eens per maand voor. “De meerderheid van deze patiënten kunnen we helpen met de nieuwe techniek”, meldt de vaatchirurg. Volgens hem gaan de ontwikkelingen nog wel even door. “Vijftien jaar geleden hadden we niet kunnen denken dat het zo’n vaart zou nemen. Inmiddels zijn ze met nanotechnologieën bezig op celniveau. Dat kunnen we amper bevatten. Ik vind dergelijke technieken en de vooruitgang prachtig. Hierdoor kunnen we steeds meer betekenen voor onze patiënten. Het is echt een toevoeging.”