Interview: Vrijwilligers onmisbaar voor Bravis ziekenhuis

Het Bravis ziekenhuis telt 230 vrijwilligers, verdeeld over de locaties Bergen op Zoom en Roosendaal. Deze vervullen verschillende taken, maar hebben één ding met elkaar gemeen: “Onze vrijwilligers zijn onmisbaar. Ze kunnen nét dat beetje meer geven waar betaalde krachten niet aan toekomen,”  aldus Arietha Bergsen, Coördinator Vrijwilligers van het Bravis ziekenhuis.

Arietha bekleedt sinds april 2018 de positie van Coördinator Vrijwilligers. Vanuit deze functie houdt ze zich 32 uur per week bezig met het aansturen, begeleiden en werven van de vrijwilligers die zich inzetten voor het Bravis ziekenhuis. Daarnaast is ze verantwoordelijk voor het opstellen en uitvoeren van het nieuwe vrijwilligersbeleid, waarin de basis voor de organisatie rondom vrijwilligerswerk is vastgelegd.

Beleid

Het beleidsplan waar Arietha aan werkt, staat in het kader van de fusie tussen het voormalige Franciscus en het Lievensberg ziekenhuis. “Dit nieuwe vrijwilligersbeleid geldt namelijk voor beide locaties”, licht ze toe. “Het is de basis van hoe wij omgaan met vrijwilligers. Wat verwacht de vrijwilliger van het ziekenhuis en wat mag het ziekenhuis van de vrijwilliger verwachten? Denk daarbij aan bijvoorbeeld het opstellen van een samenwerkingsovereenkomst en het omgaan met klachten, reiskostenvergoedingen en ziekteverzuim. Alles wat met vrijwilligers te maken heeft, staat vastgelegd in dit beleidsplan.”

Opkomende jongeren

Het merendeel van onze vrijwilligers is gastheer of -vrouw in de centrale hal, bij de poliklinieken of op de verpleegafdelingen. Anderen verzorgen het patiëntenvervoer, of staan mensen te woord in de DigiTuin. De groep bestaat momenteel vooral uit ouderen, maar volgens Arietha is er een verschuiving naar jongeren merkbaar. “Een deel van hen wil gewoon graag iets doen voor de medemens, voor anderen staat het goed op hun CV. Sommigen willen later in een ziekenhuis gaan werken en zitten door vrijwilligerswerk dicht bij de bron. Jongeren vormen hoe dan ook een opkomende groep”, stelt ze vast.

Opstapje

Het Bravis ziekenhuis heeft veel te bieden aan vrijwilligers. Arietha: “Een ziekenhuis op zich heeft al een prominente plek in de samenleving, dus je komt met veel mensen in contact. Daardoor bouw je niet alleen sociale contacten op, maar breid je ook je netwerk uit. Je ontwikkelt ook je vaardigheden, omdat je leert wat je leuk vindt en wat niet. Vrijwilligerswerk kan daarnaast -zeker voor jongeren- een mooi opstapje zijn naar een betaalde baan.”

Benaderbaar

De Coördinator Vrijwilligers stelt dat iedereen vrijwilligerswerk binnen het Bravis ziekenhuis kan doen. “Onze vrijwilligers moeten wel benaderbaar, gastvrij en fysiek fit zijn. Ze zijn namelijk de hele dag met mensen bezig”, legt ze uit. “Ze maken een praatje met patiënten, halen een kopje koffie voor de visite en wijzen bezoekers de weg. Vanwege de omgeving is het fijn als een vrijwilliger aanvoelt wanneer hij op iemand af moet stappen, of juist niet. Je bevindt je tenslotte in een ziekenhuis, waar iedereen om een andere reden komt.”

Wie zelf geïnteresseerd is of mensen kent die graag vrijwilligerswerk willen doen, kan contact opnemen met Arietha Bergsen via het mailadres a.bergsen@bravis.nl, of telefonisch via het nummer 06 – 825 29 178.