Interview: Psychische en lichamelijke klachten tegelijk behandeld

Ongeveer 60 procent van de psychiatrische patiënten heeft ook een lichamelijke aandoening. Bij de mensen met een lichamelijke ziekte spelen bij 30 procent ook psychische klachten een rol. In het Bravis ziekenhuis kunnen deze patiënten tegelijk aan beide klachten geholpen worden. De Psychiatrische Afdeling Algemeen Ziekenhuis (PAAZ) heeft 10 van de 24 bedden zo ingericht dat op een uitstekende manier ook lichamelijke zorg verleend kan worden. Een succesvolle aanpak waar de patiënt veel baat bij heeft.

Tot enkele jaren geleden richtte de PAAZ zich uitsluitend op psychiatrische behandelingen. “Dat is ons specialisme en dat blijven we dus ook doen”, benadrukt psychiater André Koelman. “Onder onze patiënten zijn ook veel mensen die een lichamelijke aandoening hebben. Bijvoorbeeld iemand met een ernstige depressie en een longontsteking. Het komt ook voor dat patiënten als gevolg van hun psychiatrie een lichamelijk probleem hebben, zoals mensen die een overdosis hebben genomen. Bij al deze patiënten wil je zowel de psychiatrische als de lichamelijke problemen behandelen.”

Bedden

Voor de gecombineerde aanpak heeft de PAAZ de zogenaamde Medisch Psychiatrische Unit ontwikkeld. “Dat zijn bedden waarbij je lichamelijke zorg kunt geven”, legt André uit. “Zij zijn onder andere voorzien van mogelijkheden om een infuus aan te brengen en zuurstof toe te dienen. Daarnaast hebben we onze medewerkers geschoold. Onze verpleegkundigen kunnen zowel de psychiatrische als lichamelijke zorg uitstekend leveren. Bovendien werken we nauw samen met de andere specialisten in het ziekenhuis.”

Afweging

Niet elke psychiatrische patiënt met een lichamelijke aandoening wordt op de Medisch Psychiatrische Unit opgenomen. “We maken per patiënt de afweging op welke afdeling iemand het beste af is. Als de psychiatrische klachten de lichamelijke behandeling bemoeilijken, is het juist goed om bij ons opgenomen te worden. De lichamelijke behandeling verloopt dan veelal sneller en beter. Op de PAAZ is het minder hectisch dan op de reguliere afdeling en heeft de verpleging meer tijd om aan de patiënt te besteden”, aldus de psychiater. “Van de Medisch Psychiatrische Unit wordt veel gebruik gemaakt. We willen uiteindelijk uitbreiden naar tien bedden. Dat moet afdoende zijn voor ons verzorgingsgebied.”

Herstel

De behandelingen op de PAAZ zijn gericht op herstel. “Ons doel is dat de psychiatrische klachten afnemen en dat mensen hun sociale en maatschappelijke taken weer op kunnen pakken. Mensen zijn niet hun psychiatrische stoornis. Het probleem hangt samen met het leven dat iemand leidt. Daarom kijken we altijd naar de hele mens en zowel naar de psychische als lichamelijke klachten.”