Interview Elise Hout: 'Dan haal ik haar toch op?'

Dankzij Elise kon mevrouw haar opgenomen man in het Bravis ziekenhuis bezoeken

Stel je eens voor: je bent bijna 60 jaar getrouwd en hebt de afgelopen twee jaar altijd zelf voor je dementerende man gezorgd. Je man wordt met corona opgenomen in het ziekenhuis  en je kan niet op bezoek komen, omdat niemand je durft te brengen. Elise Hout (24), verpleegkundige op de afdeling longgeneeskunde in Bergen op Zoom, kan het zich niet voorstellen hoe dit zou voelen als dit haar eigen ouders zou overkomen. En dus haalde ze de vrouw van haar patiënt eigenhandig op.

Elise: “Toen de patiënt thuis met de ambulance werd opgehaald is door de ambulancebroeders gezegd: neem maar afscheid. Heel erg vind ik dat.  Ik kan mij geen voorstelling maken van hoe dat moet zijn. Maar het zijn momenteel bizarre tijden.

Herkenning
De patiënt van Elise was ernstig ziek en door zijn dementie bijna apathisch geworden. Hoe belangrijk contact dan is, merkte ze aan de dagelijkse telefoontjes van zijn vrouw.  Elise: “Zijn vrouw belde elke dag en dan hielden wij de telefoon bij zijn oor. Je zag bij die telefoontjes de herkenning. Hij leefde dan helemaal op. Dat was zo mooi om te zien. Het is dan hartverscheurend om te weten dat bezoek wel mag komen, maar dat zijn vrouw niet kan komen. Bekenden wilden de vrouw van deze patiënt niet wegbrengen uit angst dat ze besmet zouden worden. Terwijl zij geen klachten had en al drie weken in quarantaine zat.”

In tranen
Voor Elise was dit ondenkbaar en dus nam ze het heft in eigen hand. Toen Elise belde met de vraag of zij haar dan mocht ophalen, was de vrouw  in tranen. Elise: “Ik weet dat deze situaties meer voorkomen. In verpleeghuizen mogen bewoners geen bezoek ontvangen, maar moet je het laten gebeuren als dit niet hoeft? Ik vind van niet en daarom heb ik gezegd dat ik haar dan zelf wel ging halen. Ouke mijn zorgmanager zei daarop: “dan gaan we dat doen”. Zij heeft haar ’s avonds weer terug naar huis gebracht.”

Op de foto
Elise Hout, verpleegkundige op de afdeling longgeneeskunde in Bergen op Zoom