Interview: Een ochtend uit het leven van een SEH-arts

Geen afdeling in een ziekenhuis die zo tot de verbeelding spreekt als de Spoedeisende Hulp. Bij buitenstaanders doemen beelden op van gillende sirenes, rennende artsen en chaotische taferelen. In werkelijkheid overheerst rust en regelmaat op de afdeling die tegelijk ontzettend dynamisch is. “Je hebt vooraf geen flauw idee hoe je dag eruit gaat zien. Alles komt op je pad: van een klein wondje tot een ingrijpende reanimatie. Ons werk is enorm gevarieerd”, stelt SEH-arts Sjoerd Huijsmans van het Bravis ziekenhuis. Tijd om een ochtend mee te lopen met de arts die gespecialiseerd is in de Spoedeisende Hulp.

08.00 uur: Traumabespreking

Het werk op de Spoedeisende Hulp gaat 24 uur per dag, zeven dagen in de week door. Ook is altijd een SEH-arts aanwezig. De invulling van een dag is helemaal afhankelijk van wat er aan patiënten binnenkomt. Alle meldingen staan op schermen. Aan de hand van kleuren kunnen we zien welke patiënten als eerste behandeld moeten worden.

We proberen altijd om 08.00 uur de zogenaamde traumabespreking te houden. Samen met een chirurg of orthopeed en twee arts-assistenten bekijken we alle breuken of kneuzingen die op de SEH de afgelopen nacht binnen zijn gekomen. Soms gaat de bespreking niet door, het is dan te druk op de afdeling.

09.20 uur
Patiënt: Jayden van Aert uit Roosendaal
Aanleiding: Herbeoordeling

In de ochtend hebben we soms een herbeoordeling. Dat zijn patiënten die een dag eerder langs zijn geweest met buikpijn. Als we dan niets kunnen vinden, vragen we deze patiënten de volgende morgen terug te komen. Dat doen we meestal om een blindedarmontsteking uit te kunnen sluiten. Het lichaam heeft namelijk uren nodig om ontstekingsreacties aan te maken. Daardoor is het mogelijk dat bij het eerste bezoek de bloeduitslagen normaal zijn, terwijl er wel een blindedarmontsteking in wording is. Daarom nemen we de volgende dag nog een keer bloed af. Ook laten we eventueel, als we het nodig vinden, aanvullend een echo of een CT-scan maken.

De 10-jarige Jayden komt ook terug voor een herbeoordeling. Bij het eten van een plak peperkoek kreeg hij gistermorgen bij het ontbijt ineens buikpijn. Zijn moeder vertrouwde het niet en nam hem mee naar de huisarts. Die stuurde Jayden door naar ons. De uitslagen waren gisteren helemaal normaal. Nu komt hij terug voor een herbeoordeling. Ik heb hem eerst onderzocht, op z’n buik geklopt en hem zelfs gekieteld. Dat deed geen pijn. Ik kan me dus niet voorstellen dat het een blindedarmontsteking is. Maar een chirurg in het Bravis ziekenhuis zegt altijd: ‘De blindedarm is de aap van de buik. Hij weet zich altijd goed te verstoppen’. Soms ligt hij zo diep naar achteren dat een ontsteking met alleen een lichamelijk onderzoek moeilijker is in te schatten. Daarom laat ik voor de zekerheid opnieuw bloedprikken. Dat vindt Jayden minder, maar ik neem liever het zekere voor het onzekere.

10.40 uur
Patiënt: Corrie Dommanschet uit Roosendaal
Aanleiding: Achterovergevallen met hoofd op straat

Mevrouw werd door haar man met de auto naar de dagbesteding gebracht. Bij het uitstappen bleef zij vermoedelijk met haar voet ergens achter haken, want ze viel achterover uit de auto op straat. Daarbij liep ze een bloedende hoofdwond op. Medewerkers van de dagbesteding hebben 112 gebeld en mevrouw is met de ambulance bij ons gebracht. Het bloeden is inmiddels gestopt. We hebben een CT-scan van het brein en de schedel laten maken. De hoofdwond hoefde niet gehecht te worden, de wond is gelijmd. Als op de CT-scans geen bijzonderheden zijn te zien, mag mevrouw naar huis.

11.30 uur
Patiënt: Frans van de Putte uit Bergen op Zoom
Aanleiding: Kunstheup uit de kom

Meneer is door de ambulance naar de Spoedeisende Hulp gebracht. Hij heeft aan beide kanten een heupprothese. Meneer zat vanmorgen achter zijn bureau en liet iets vallen. Hij probeerde het vanuit zittende houding op te rapen. Daardoor ontstond er iets te veel druk op zijn rechterheup en schoot deze uit de kom. Dat is meneer vaker overkomen. Hij heeft in de afgelopen dertig jaar vier kunstheupoperaties aan de linkerzijde ondergaan en drie aan de rechterkant. Dat is niet bevorderlijk voor de botkwaliteit, waardoor de prothese makkelijker uit de kom schiet. Het weer op zijn plaats krijgen van de heupprothese ging dit keer heel moeizaam. In zo’n negentig procent van alle gevallen lukt het ons als SEH-artsen, maar dit keer niet. Daarom heb ik de hulp ingeroepen van de orthopeed. Hem is het uiteindelijk wel gelukt. Meneer is daarvoor onder een lichte narcose gebracht. Hiermee is meteen het euvel verholpen en kan meneer meteen weer naar huis.

Over de Spoedeisende Hulp

  • Het team van artsen, verpleegkundigen en ondersteunend personeel op de Spoedeisende Hulp richt zich op de eerste opvang, het onderzoeken en het behandelen van patiënten die acuut medische zorg nodig hebben.
  • De Bravis-locaties in Bergen op Zoom en in Roosendaal hebben allebei een Spoedeisende Hulp. De SEH in Bergen op Zoom richt zich op de acute, complexe zorg. In Roosendaal komen oncologische, hart- en interne patiënten.
  • Op beide locaties zijn in totaal 16 SEH-artsen werkzaam. Daardoor is op beide locaties 24 uur per dag, zeven dagen in de week een gespecialiseerde SEH-arts aanwezig. 
  • Op de Spoedeisende Hulp werken ook arts-assistenten. Dat zijn jonge artsen die net klaar zijn met hun basisopleiding en een jaar ervaring opdoen voordat zij een specialisatie kiezen.