Interview: "Dit is het enige onderzoek waarbij je echt beweging ziet"

Radioloog en cardioloog beoordelen samen MRI-scans van het hart

Het functioneren van het hart wordt decennialang onderzocht met een echo. Daar is een nieuwe methode aan toegevoegd: de MRI-scan van het hart. Sinds 2018 worden deze scans ook in het Bravis ziekenhuis gemaakt. Bijzonder is dat de cardioloog en de radioloog de beelden samen beoordelen. Hierdoor ontstaat een goed afgewogen en complete diagnose.

Magnetic Resonance Imaging (MRI) maakt gebruik van een sterk magneetveld rondom de patiënt. De scan is ongevaarlijk en biedt voordelen ten opzichte van andere methoden. “Voor het beoordelen van de hartfunctie en de -structuur blijft de echo ons eerste onderzoek. Maar bij ongeveer dertig procent van de patiënt werkt de echo niet goed”, vertelt cardioloog Alexander Bol. “Bij de MRI-scan kun je bovendien het hart en zijn omgeving van alle kanten bekijken. De beeldkwaliteit is ook nog eens uitmuntend. Je ziet veel meer dan bij een echo.”

Kloppend hart
Bijzonder is dat de MRI-scan van het hart een onderzoek is met bewegend beeld. “We zien het hart kloppen, de kleppen opengaan en sluiten en het bloed echt stromen”, vertelt radioloog Elmer Naaktgeboren enthousiast. “Daardoor zie je wat het hart eigenlijk doet. Klopt hij traag, zwak of is het juist een hele krachtige spier.” “Daardoor krijg je een betere diagnose en kun je de levensverwachting van de patiënt verbeteren door de behandeling aan te passen. Dankzij de MRI-scan kunnen centra waar wordt gedotterd of waar de hartoperaties plaatsvinden beter geïnformeerd worden in specifieke gevallen. En dat alles zonder stralingsbelasting”, merkt Alexander op.

De MRI-scan geeft daarnaast een betrouwbaar beeld van de functie van het hartspierweefsel. “Dat is weer van belang voor patiënten met hartfalen”, aldus de cardioloog. “Ook kun je met de scanner goed naar de conditie van de bloedvaten kijken. Daardoor kun je beter inschatten welke behandeling nodig is.”

Heftig
Dat in eerste instantie toch voor een echo wordt gekozen, komt omdat een MRI-scan langer duurt en door patiënten vaak als heftig wordt ervaren. “Het doet geen pijn, maar geluid kan als oncomfortabel ervaren worden. Tijdens het onderzoek moet je zeker een half uur stil liggen en opdrachten uitvoeren. Voor de patiënt is het geen eenvoudig onderzoek”, concludeert Elmer. “Patiënten moeten ook meewerkend zijn”, stelt Alexander. “Mensen die bijvoorbeeld slecht hun adem kunnen inhouden, leveren een mindere beeldkwaliteit op. Ook voor patiënten met claustrofobie kan het een lastig onderzoek zijn. Daarom proberen we de patiënten te selecteren.”

Dankzij de fusie
Het Bravis ziekenhuis is een van de weinige streekziekenhuizen waar MRI-scans van het hart worden gemaakt. “Die mogelijkheid hebben we te danken aan de fusie”, vertelt de radioloog. “In de oude situatie hadden we in Bergen op Zoom één MRI-scanner. Die konden we voor dit onderzoek niet vrijmaken. Nu hebben we drie scanners en kunnen we makkelijker zo’n programma inplannen. Sinds april doen we de MRI-scans op één middag in de week. We zitten nog in de beginfase. Op termijn willen we naar twee middagen per week waarin we zes à zeven patiënten kunnen onderzoeken.” “Dat is een beperkt percentage van het aantal patiënten, maar het onderzoek vergt dan ook meer tijd dan bij een echo. Binnen een kwartier heb je een echo. Een MRI-scan duurt alles bij elkaar een half uur tot een uur”, legt de cardioloog uit. “Daarom moet je wel een selectie maken.”

Samen
Het is vrij uniek dat de cardioloog en de radioloog samen de MRI-beelden beoordelen. “We zitten letterlijk naast elkaar en kijken samen wat er aan de hand is. We versterken elkaar”, zegt Elmer. “Bij een MRI-scan krijg je niet alleen het hart in beeld, maar ook een stukje van de lever, longen en milt. Daarin kunnen ook afwijkingen voorkomen. Als cardiologen hebben wij daar weinig verstand van, maar radiologen zien die afwijkingen wel. Je bent multidisciplinair bezig en dat vergroot alleen maar de kwaliteit van het onderzoek”, benadrukt Alexander. “We zijn heel blij met de MRI-scans en met deze gezamenlijke aanpak.”

Op de foto:
Radioloog Elmer Naaktgeboren (l) cardioloog Alexander Bol bij de MRI-scan