Interview: “Hiermee snijdt het mes aan meerdere kanten”

Operaties bij eierstokkanker in het Bravis ziekenhuis mogelijk dankzij samenwerking met Erasmus MC

Elk jaar krijgen zo’n 1100 vrouwen te horen dat zij eierstokkanker hebben. In de meeste gevallen ondergaan zij zowel een operatie als een chemokuur. Beide behandelingen kunnen in het Bravis ziekenhuis plaatsvinden dankzij een samenwerking met het Erasmus Medisch Centrum uit Rotterdam.

Lena van Doorn samen met een gynaecoloog met aandachtsgebied oncologie van het Bravis ziekenhuis. Een situatie die gunstig is voor de patiënt, haar familie en voor beide ziekenhuizen. “Het mes snijdt aan meerdere kanten”, concludeert Lena van Doorn.

Aan de behandeling van eierstokkanker worden eisen gesteld, evenals aan de diagnostiek en de behandeling bij een verdenking van eierstokkanker. Zo moet een ziekenhuis minimaal twintig eierstokkankeroperaties per jaar verrichten, uitgevoerd door een gynaecoloog-oncoloog van een erkend centrum. In het Bravis ziekenhuis worden die voorwaarden gehaald dankzij de samenwerking met het Erasmus MC. Deze eisen zijn niet voor niets gesteld, vertelt Bravis-gynaecoloog Peggy Vencken. “Een collega uit Utrecht heeft hierover een proefschrift geschreven. Daarin is aangetoond dat de uitkomsten van een operatie beter zijn als een gynaecoloog uit een academisch centrum mee opereert. Het zijn uitgebreide operaties die minimaal drie à vier uur duren. Het is beter als je dat doet met iemand die daarin voldoende expertise heeft.”

Regionaal netwerk
Het Bravis ziekenhuis zit samen met het Erasmus MC en nog enkele niet-academische ziekenhuizen in een regionaal netwerk. Daardoor is het in de meeste gevallen mogelijk dat een patiënt geopereerd wordt in het eigen ziekenhuis. Is de operatie te complex, dan vindt deze plaats in het Erasmus MC. “Vaak wordt een operatie gecombineerd met een chemokuur. Beide behandelingen ondergaat een patiënt vaak het liefst in hetzelfde ziekenhuis met dezelfde gezichten. Onze patiënten zijn vaak op leeftijd, soms heel ziek en/of krijgen chemotherapie voordat ze geopereerd worden. Dan is het prettig dat je dichtbij huis terecht kunt, ook voor de familie”, aldus Peggy.

Flexibiliteit
De samenwerking heeft ook indirecte voordelen. “Heeft een Bravis-medewerker een vraag voor me, dan weten ze me makkelijk te vinden. Andersom is dat ook het geval. Bovendien w eet ik hoe het ziekenhuis in elkaar zit en welke kwaliteiten iedereen heeft”, legt Lena uit. “Een van de geweldige dingen van het Bravis ziekenhuis is dat ze flexibel zijn. Is de noodzaak er dat een patiënt op korte termijn geopereerd wordt, dan wordt gezocht naar een oplossing. Je ziet dat heel hard geprobeerd wordt om het voor elkaar te krijgen.”

Betrokken
Andersom wordt de gynaecoloog-oncoloog nauw betrokken bij de gang van zaken in het Bravis ziekenhuis. “Wekelijks bespreken we in een werkgroep patiënten met kwaadaardige tumoren. Daar maakt Lena deel van uit. Om de week is zij er fysiek bij. Hebben we in de andere week bijzonderheden, dan bellen we haar. Zo denken we met elkaar mee”, benadrukt Peggy. “We proberen met elkaar om het voor alle patiënten zo goed mogelijk te organiseren”, vat Lena samen. “Waar het kan, worden zij in het Bravis ziekenhuis behandeld. Kan het niet, dan vindt de behandeling in Rotterdam plaats met het streven dat de patiënt zo snel mogelijk teruggaat naar Bravis. Daar is iedereen bij gebaat.”

Op de foto: Erasmus-gynaecoloog-oncoloog Lena van Doorn (l) en Bravis-gynaecoloog Peggy Vencken opereren regelmatig samen in het Bravis ziekenhuis.