Jessica runt samen met kinderarts Ann van der Linden een plaspoli in Bravis. “Wij helpen kinderen van 5 tot en met 18 jaar met blaasproblemen. Zij hebben overdag en/of ’s nachts natte plekken of natte broeken, een overactieve blaas, een dysfunctionele blaas of blaasontstekingen. Het komt vaak voor, want van de tien kinderen hebben er drie plas- of poepproblemen. Hun achtergrond maakt niet uit. Ook zie ik meer tieners dan jonge kinderen. Het zijn problemen die bij iedereen voor kunnen komen.”
Druk in hun hoofd
Vaak zijn er meerdere oorzaken voor de ‘ongelukjes’ overdag en ’s nachts. “Als de blaas vol is, geeft hij een signaal aan de hersenen. Sommige kinderen zijn zo druk in hun hoofd of moeilijk wekbaar in de nacht dat ze dat signaal niet opmerken. Daar kun je een kind wel in trainen”, meldt Jessica. “Ook stellen veel kinderen het poepen uit. Daardoor drukt de ontlasting te lang tegen de blaas aan, waardoor ze de blaas niet goed kunnen voelen. Belangrijk is het om goed te drinken en de ontlasting tijdig naar de wc te brengen. Dan is het ook van belang dat je de blaas helemaal leegplast. Dat doe je door zittend te plassen. Dat geldt zowel voor meisjes als voor jongens. Staand plassen is echt niet goed, voor niemand.”
Overactieve blaas
Dan zijn er ook nog kinderen met een te kleine blaas, waarbij de blaaswand onrustig is. “Dat noemen we een overactieve blaas. Die kan vaak minder dan 100 mm urine vasthouden en dan plas je wel 15 keer per dag. Het kind heeft wel aandrang, maar er komt weinig uit. Met medicatie maken we de blaas rustig. Tegelijk geven we therapie. Een blaas groeit niet snel, maar het is een spier die je kunt trainen. Het is normaal om minimaal zeven keer op een dag te plassen, afhankelijk van hoeveel je drinkt. Kinderen met uitstelgedrag plassen soms maar drie keer per dag. Dat is echt te weinig.”
Blaasontstekingen
Blaasontstekingen ontstaan vaak als kinderen de blaas niet goed leegplassen. “Maar ook te weinig drinken kan een oorzaak zijn”, zegt Jessica. “Doet een kind het wel allemaal goed en de ontstekingen blijven komen, dan zit de oorzaak wellicht in de hogere urinewegen. Op dat moment wordt de (kinder)uroloog ingeschakeld.”
Puzzel
Zodra een kind met de ouders op de plaspoli komt, begint de zoektocht naar de oorzaak of oorzaken van de blaasproblemen. “Het is eigenlijk een puzzel die je gaat oplossen”, aldus Jessica. “De ouders komen met een vraag, maar daar zit veel meer achter. Het is zo mooi om de kinderen en hun ouders te helpen. Het geeft het kind veel zelfvertrouwen. Maar ook de hele omgeving is erbij gebaat, zoals scholen en de oppas. Bij kinderen vanaf 5 jaar kan ik de ouders handvatten geven. Vanaf 8 jaar kun je de kinderen zelf trainen. Om het traject op de poli af te sluiten krijgen de kinderen een plasdiploma en een zeehondje als aandenken. Dat zeehondje zit in ons logo. Ik hoop dat de kinderen naar het zeehondje kijken als het even niet meer gaat. Dat ze dan terugdenken aan de training, over wat ze er zelf aan kunnen doen om het goed te houden.”
Nationale Plasdag
Donderdag 15 september 2022 is het Nationale Plasdag. Deze dag is bedoeld om plasproblemen beter bespreekbaar te maken en mensen te informeren over incontinentie, mogelijke oorzaken en eventuele behandelmogelijkheden. In Nederland ervaren 3,5 miljoen mensen een vorm van plasproblemen. Dit heeft een grote invloed op hun dagelijks leven.