De twee werelden van SEH-verpleegkundige Collin Franken

Twintig jaar geleden startte Collin Franken als leerling verpleegkundige in het toenmalige Franciscus Ziekenhuis. Zijn passie zit in het helpen van de mensen en stilzitten is echt niets voor Collin. Daarom besloot hij tegelijk met zijn opleiding tot verpleegkundige ook een tweejarige opleiding bij de brandweer te volgen.

“Het was pittig, maar zeker de moeite waard” aldus Collin. Nu, twintig jaar later geniet Collin nog steeds van zijn twee werelden. In het Bravis ziekenhuis werkt hij als gespecialiseerd verpleegkundige op de Spoedeisende Hulp (SEH) en bij de vrijwillige brandweer als bevelvoerder en manschap. Hoe hij deze twee enerverende banen combineert en waarom hij als hobby de brandweer verkiest boven een potje voetbal lees je in het volgende artikel.

Collin zijn passie zit in het helpen van mensen. “Of ik dat nu in het ziekenhuis of bij brandweer doe, ik doe het met hetzelfde hulpverlenende kloppende hart”, vertelt Collin. Hij kon bij allebei de organisaties aan de slag, maar koos toch voor het ziekenhuis. “Lang geleden heb ik even getwijfeld. Als kleine jongen droomde ik al van die grote rode auto met sirene. Maar die twijfel duurde maar even. Ik houd van drukte en ben geen stilzitter. Ondanks de rust die de SEH uitstraalt, kan het er ook erg hectisch zijn. Er is veel afwisseling, je moet snel schakelen en je weet niet wat de werkdag gaat brengen. Het ene moment zet je het been van een kind in het gips en het andere moment ben je aan het reanimeren”.

Gelukkig was het niet het een of het ander. Waar de een na werktijd een potje gaat voetballen ter ontspanning of een paar uur gaat vissen, is Collin in zijn vrije tijd beschikbaar voor de vrijwillige brandweer. “Zodra ik vrij ben zet ik meteen mijn pieper aan. Op het moment dat die gaat, begint de adrenaline te stromen en ben ik blij dat ik voor de brandweer in actie mag komen.”

Twee werelden komen samen
Zijn werk op de SEH en vrijwillige brandweer vullen elkaar aan en hebben veel raakvlakken. Het samenwerken met veel verschillende mensen, de gezondheid, het improvisatievermogen, het helpen en bijstaan van mensen; het zijn allemaal zaken die Collin tegenkomt in de twee functies. De ervaring die hij opdoet bij de een, gebruikt hij weer bij de ander en andersom. Zo weet Collin precies wat hij moet doen als de vrijwillige brandweer eerste hulp moet verlenen aan een slachtoffer en kan hij op verzoek van de ambulanceverpleegkundige, assisteren bij bijvoorbeeld het prikken van een infuus. 

“Het blijft bijzonder. Zo kan ik het ambulancepersoneel bijvoorbeeld in de middag ondersteunen als manschap of bevelvoerder van de vrijwillige brandweer en kom ik ze in de avond weer tegen in het ziekenhuis, waar ik dan werk als SEH-verpleegkundige”, aldus Collin