De kunstheup is de prothese met de beste resultaten

Stan Bell, orthopedisch chirurg

Een versleten heup zorgt voor pijn bij vrijwel elke stap. De oplossing voor dit probleem is de heupprothese. Dankzij de kunstheup kan men weer genieten van een pijnloze wandeling. “Het is dan ook de prothese in het lichaam met de beste resultaten”, zegt Stan Bell, orthopedisch chirurg in het Bravis ziekenhuis.

Tijdens de operatie wordt het gewricht vervangen door een kunststof kom en een kogel van keramiek. De kunstheup is zeer slijtvast en gaat meer dan twintig jaar mee. Het Bravis ziekenhuis heeft zich gespecialiseerd in spierbesparende operaties. “Dat betekent dat de spieren niet hoeven te worden beschadigd tijdens de operatie. We maken een opening tussen de spieren. Na de operatie vallen de spieren weer terug in hun oude situatie. Deze methode zorgt ervoor dat de patiënten eerder naar huis kunnen, relatief jonge en verder gezonde mensen al dezelfde dag. Bovendien verloopt de revalidatie sneller”, licht Stan toe.

Dagelijks 5 procent meer lopen
Na een heupoperatie is vrijwel nooit fysiotherapie nodig. “Het is zaak dat je de eerste weken met krukken loopt, je houdt aan de instructies en dat je de oefeningen verricht uit de brochures en van de filmpjes op onze website”, aldus de orthopedisch chirurg. “De revalidatie komt er eigenlijk op neer dat je dagelijks 5 procent meer gaat lopen. Uiteindelijk wandel je zonder krukken en de afstand die je wil lopen, zonder pijn. Wel komen de mensen na zes weken terug voor een wond- en heupcontrole en voor nog een extra controle na een jaar.”

Van 19 jaar tot 91-plus
Het plaatsen van een heupprothese is niet aan leeftijd gebonden. “Ik zie hele jonge mensen van 19 jaar tot 91-plus”, meldt Stan. “Jonge mensen kunnen een kunstheup nodig hebben door een ongeval of door een gemene ontsteking. Bij ouderen is de heup meestal versleten. Hun leeftijd maakt niet uit, zolang ze er nog voor willen gaan.”

Alle zorgexpertises in huis
Voor het plaatsen van een heupprothese is het Bravis ziekenhuis een veilige keuze. “We hebben ruim twaalf jaar ervaring in de spierbesparende operaties. Daarnaast hebben we alle andere zorgexpertises in huis”, benadrukt de orthopedisch chirurg. “Veel patiënten op leeftijd hebben naast de versleten heup ook nog een andere aandoening, zoals suikerziekte, hoge bloeddruk, blaasproblemen etc. Mocht een patiënt tijdens de operatie een andere complicatie krijgen, dan is dat specialisme aanwezig. Dat zijn de grote voordelen van ons ziekenhuis. Bij Bravis is iedereen in goede handen.”