Column Stan Bell, orthopedisch chirurg

"Mensen met technische hoogstandjes op de been houden. Dat was vijf jaar geleden mijn drijfveer om voor orthopedie te kiezen. En dat is het nog steeds. De heup is een van de grootste gewrichten waar ik me met plezier in heb gespecialiseerd. 

 

Toen ik begon mochten patiënten met een heupprothese na vijf dagen naar huis. Al snel werd dat na twee nachten. Ik heb er mede voor gezorgd dat dit sinds vorig jaar is teruggebracht naar nul nachten.

De patiënt krijgt ’s morgens een nieuwe heup en mag ’s avonds na fysiotherapie weer naar huis. Dat kan omdat tijdens de operatie de spieren worden gespaard. Daardoor is de pijn minder. De patiënt is in de regel ook niet ziek. Alleen zijn of haar heup is versleten.

Het is echter geen wedstrijd. Het belang en de veiligheid van de patiënt staan voorop. Voelt iemand zich niet in orde, dan blij hij of zij rustig een nachtje hier. De patiënten laten zelf zien dat het kan.

Laatst ging een man met een nieuwe heup op de fiets naar de fysiotherapeut. Die zei: ‘We gaan u weer leren fietsen’. Wat denk je? De man reed zo weg, hij had geen oefening nodig. Dat bewijst dat onze aanpak werkt."

Stan Bell
Orthopedisch chirurg