Column Jacques van Splunder, oogarts

Een groot deel van de patiënten die wij zien heeft staar, een vertroebeling van de ooglens. Dat probleem kunnen wij meestal oplossen met een operatie. In principe gaat de patiënt binnen afzienbare tijd beter ziend weer de deur uit. Een andere grote groep heeft de chronische ziekte glaucoom. Heb je glaucoom, dan is je oogdruk te hoog.

In het begin merk je daar niets van. Je komt bij de opticiën voor een bril of contactlens, maar hebt nergens last van. Dan krijg je ineens het advies om naar de oogarts te gaan. Je stapte binnen als cliënt en gaat de deur uit als patiënt. Bij de behandeling van glaucoom staat samenwerking voorop.

De patiënt moet dagelijks één of meerdere malen de ogen druppelen met een vloeistof, zonder dat hij of zij klachten heeft. Het is juist om klachten te voorkomen, zoals beperking van het gezichtsveld.

Met het toedienen van druppels kun je dat proces vertragen. De patiënt moet dat wel trouw doen. Er zullen ook mensen zijn die alleen vlak voor de controle druppelen. Maar dan hou je jezelf voor de gek en mij ook. Samen houden we goed zicht.

Jacques van Splunder
Oogarts