Column: 'Blijf dingen doen waar je blij van wordt'

Straten zijn leeg en de anderhalve meter afstand, vooral van mensen die we lief hebben, valt soms zwaar. Door het coronavirus ziet het leven er anders uit. Mariëlle Maat, GZ Psycholoog besloot daarom vooral dingen te doen die haar een warm en vertrouwd gevoel geven. Ze deelt graag haar verhaal, samen met ‘Lucky cards for happy days’, een leuke Do It Yourself!

Wat je niet ziet, dat is er niet! Niets blijkt minder waar. Lege straten. Mensen die mij lief zijn op 1,5 meter afstand zonder ze die liefdevolle omhelzing te kunnen geven. Rode handen met almaar dieper wordende kloven. Het coronavirus is overal en we kunnen er niet omheen. En toch is het vooral op een indirecte manier dat het virus zijn aanwezigheid toont. Wat we zien, zijn namelijk vooral de consequenties van… Het virus zelf zien we niet (met uitzondering van de microbiologen voor wie het virus uiteraard wel zichtbaar is).

En ik houd niet van dingen die ik niet kan zien. Het geeft mij een onprettig gevoel. En dat is precies wat deze ‘onzichtbare vijand’ doet. Hij knabbelt aan mijn gevoel van veiligheid. Dus… kruip ik op de bank, ook als ik het níét koud heb, onder een knus dekentje, draag ik extra vaak mijn lievelingstrui, heb ik de papieren bekertjes op mijn werk vervangen door mijn favoriete beker van thuis, schrijf ik mezelf zo nu en dan een briefje met lieve, steunende en bemoedigende woorden (die ik op ‘lastige’ momenten weer even teruglees), spuit ik stiekem het geurtje van mijn man op mijn pols, dans en zing ik uitbundig en ongegeneerd mee op mijn lievelingsmuziek. En eet ik, last but not least, net wat vaker pannenkoeken dan normaal. Waarom? Gewoon, omdat al deze dingen mij een warm, fijn, prettig en vertrouwd gevoel geven. Kinderachtig? Tja, zo zou je er naar kunnen kijken… Helpend is hoe ik het liever noem. Nog beter is het misschien om er überhaupt geen label op te plakken. Volgens mij maakt het namelijk niet uit wat we doen en hoe. Alles is goed, zolang het maar tegenwicht biedt aan het vervelende geknabbel. Dus duik midden op de dag even een half uurtje in bad. Speel gewoon weer eens een keer verstoppertje in huis (ook al ben je met alleen maar volwassenen). Of lak je teennagels in 10 verschillende kleuren. Gewoon omdat je er blij van wordt. Het is oké. We weten nou eenmaal hoe belangrijk het is om ons niet te laten leiden door schaamte. Dus bedenk en doe vooral dingen die een fijn, rustig, ontspannen of blij gevoel oproepen en die jou ‘veiligheidssysteem’ een boost geven. En hopelijk is de drempel wat lager nu je weet… je bent niet de enige!

Do It Yourself

Mocht je naast alle helpende dingen die je zelf al hebt verzonnen en die je waarschijnlijk ook al doet toch nog behoefte hebben aan wat extra inspiratie, dan deel ik graag mijn Do It Yourself (DIY): 'Lucky cards for happy days' en de bijbehorende instructie.

Klik dan hier voor de DIY ‘lucky cards for happy days’.
Klik hier voor de instructie

Lees hier het andere Coronablog van Mariëlle