Cindy: “Je leert veel mensen kennen in een korte periode”

De operatiekamer (OK) vormt het kloppend hart van het Bravis ziekenhuis. Dag in dag uit zijn chirurgen, anesthesiologen, operatieassistenten, recovery-verpleegkundigen en vele collega’s in de weer om elke operatie tot in de puntjes uit te voeren.
Wie zijn deze deskundigen en wat is hun drijfveer? In een serie artikelen stellen zij zich graag aan u voor. In deze aflevering Cindy Kroos (31) uit Steenbergen. Zij is recovery-verpleegkundige.

“In 2010 ben ik in het Bravis ziekenhuis begonnen als verpleegkundige op een afdeling. Ik wilde graag doorleren, daarom solliciteerde ik op een vacature voor recovery-verpleegkundige. Daar heb ik nooit spijt van gehad.

Als recovery-verpleegkundige begeleid je de patiënten zowel voor als na de operatie. Bij de voorbereiding ontvangen we de patiënten op het OK-complex. We controleren of alle gegevens kloppen, er veranderingen of bijzonderheden zijn. Vervolgens worden de patiënten aangesloten aan de monitor, controleren we de vitale functies en geven we een infuus. Indien nodig geven we medicatie en helpen we de arts bij bijvoorbeeld het geven van een ruggenprik. De anesthesiemedewerker neemt de patiënt vervolgens mee naar de operatiekamer. Bij de komst op de recovery houden we de vitale functies in de gaten en spelen in op de situatie. We luisteren goed naar de mensen en dienen als het nodig is medicatie toe. Op het moment dat de patiënt stabiel en comfortabel is, kan hij of zij naar de afdeling.

Het is vooral de diversiteit die mij zo aanspreekt in deze baan. De operaties, de patiënten en de situaties zijn zeer verschillend. Geen dag is hetzelfde. Dat maakt het zo leuk. Ook moet je kunnen inspelen op acute situaties. Ik ga het werken onder druk niet uit de weg en vind het erg leuk om samen met de anesthesist te zoeken naar de juiste oplossing om een patiënt stabiel en comfortabel te krijgen. Maar ook dat je nauw betrokken bent bij de patiënten. Je leert heel veel mensen kennen in een hele korte periode. Juist omdat je een onbekende voor ze bent, zijn patiënten heel open. Door een luisterend oor te bieden kun je vaak meer voor de mensen betekenen dan door het toedienen van pijnstillers.

Het is een hele leuke, afwisselende baan in een fijn en hecht team, waarin je ontzettend veel voor mensen kunt betekenen in een redelijk korte periode. Het is een hele goede keuze geweest.”