Chemotherapie

Chemotherapie kan een onderdeel van de behandeling zijn. Bij endeldarmkanker krijgt u soms chemotherapie voorafgaand aan de operatie. (zie radiotherapie). Soms wordt deze behandeling gestart na de operatie. Blijkt na de operatie van de tumor en de lymfeklieren dat de kanker is uitgezaaid tot in de lymfeklieren, maar niet in andere organen? Dan krijgt u chemotherapie als aanvullende behandeling om te voorkomen dat uitzaaiingen die zijn gemist of nog niet zichtbaar waren, zich verder verspreiden.. 

Wat is chemotherapie

Chemotherapie is een zogenaamde systeemtherapie met cytostatica. In tegenstelling tot radiotherapie werkt het niet plaatselijk in het lichaam maar heeft het zijn invloed op het hele ‘systeem'. Na toediening komen cytostatica in het bloed terecht. Via het bloed worden zij door het hele lichaam verspreid en kunnen zij kankercellen vrijwel overal in het lichaam bereiken. Cytostatica is een verzamelnaam voor verschillende medicijnen. Afhankelijk van de soort kanker krijgt u bij de behandeling één soort medicijn of een combinatie van deze medicijnen. Cytostatica zijn van invloed op sneldelende cellen. Zij hebben een celdodend effect of kunnen de celdeling remmen. Cytostatica kunnen vaak niet het onderscheid maken tussen ‘gezonde' sneldelende cellen en sneldelende kankercellen. De invloed op gezonde sneldelende cellen veroorzaakt bijwerkingen. De aard van de bijwerkingen is afhankelijk van de soort chemotherapie, dosering en frequentie van toediening. De bijwerkingen zijn tijdelijk van aard. Na elke behandeling hebben gezonde cellen tijd nodig om weer te herstellen. Deze herstelperiode is de rusttijd tussen de behandelingen. 

Wat is chemoradiatie

Chemoradiatie is de gelijktijdige toediening van cytostatica en radiotherapie. Cytostatica versterken de werking van de bestraling.

Meer informatie

Uitgebreide informatie over de behandeling met cytostatica krijgt u van de internist-oncoloog en de oncologieverpleegkundigen. Voordat de daadwerkelijke behandeling start zal de oncologieverpleegkundige u uitgebreid informatie geven over de behandeling en de mogelijke bijwerkingen.