Bloedverlies na de overgang

De overgang is de periode van de laatste menstruaties totdat deze geheel uitblijven. De cyclus wordt eerst onregelmatig en houdt tenslotte helemaal op. Heeft u vervolgens meer dan 12 maanden niet meer gemenstrueerd, dan bent u na de overgang (post-menopausaal). Als er na die periode vaginale bloedingen optreden, is het belangrijk hier de oorzaak van te zoeken. Ook als de bloeding na enkele dagen vanzelf stopt, moet u contact opnemen met de huisarts.

Oorzaken van bloedverlies na de overgang

Mogelijk oorzaken van bloedverlies na de overgang zijn:

  • droogheid van het slijmvlies van de vagina en de baarmoederholte
  • gebruik van bepaalde medicijnen
  • poliep of vleesboom in de baarmoederholte
  • kanker van het baarmoederslijmvlies.

Onderzoek

Met een inwendige echo kan de dikte van het baarmoederslijmvlies bekeken worden. Daarnaast wordt een inwendig onderzoek verricht en eventueel een uitstrijkje gemaakt van de baarmoedermond. Zijn er geen afwijkingen en is het bloedverlies eenmalig, dan is er geen reden tot ongerustheid. 

Verdikt baarmoederslijmvlies of herhaaldelijk bloedverlies zijn redenen voor nader onderzoek. Hiervoor neemt de gynaecoloog wat weefsel af. Dat gebeurt met behulp van een dunne, buigzame canule (een holle buis) die in de baarmoeder wordt ingebracht. Via deze canule wordt een beetje weefsel weggenomen. De ingreep kan een onaangenaam, menstruatieachtig gevoel geven, maar dat duurt meestal slechts een paar minuten. Daarna kunt u een paar dagen last van vaginaal bloedverlies hebben. Vervolgens bespreekt de gynaecoloog het resultaat van het onderzoek met u op de polikliniek.

Soms is het nodig om een echo te maken waarbij gel als contrast in de baarmoeder wordt gebracht. Er kan ook met een camera in de baarmoeder gekeken worden, dit heet een hysteroscopie .

Behandeling bloedverlies na de overgang

De behandeling is afhankelijk van de oorzaak van het bloedverlies. Dit kan uiteenlopen van medicijnen tot een operatie.

terug naar algemene gynaecologie

Contactgegevens gyn def.JPG