Behandeling trombose

Ons lichaam heeft een bloedstollingsysteem dat groot bloedverlies bij verwondingen moet voorkomen. Dit systeem kan ook in werking treden wanneer er geen verwonding of bloeding is. Er vindt dan ten onrechte een stolling plaats, waardoor er een bloedprop in het bloedvat komt. Dit wordt trombose genoemd. Iedere dag krijgen ruim honderd Nederlanders trombose. Wanneer een stukje van de bloedprop losraakt, kan deze verderop in de ader of slagader vastlopen en de doorstroming van het bloed belemmeren. In dit geval is er sprake van een embolie, zoals bijvoorbeeld een longembolie of hersenembolie.
 

Oorzaken trombose

Trombose is een complexe aandoening waarbij het bloedstollingssysteem niet goed werkt. Diverse factoren kunnen een rol spelen bij het ontstaan van trombose. Zo kunnen de bloedvaten beschadigd zijn door ongelukken of operaties, waardoor de binnenkant van het bloedvat niet meer glad is. Ook kan er sprake zijn van een onregelmatige bloedstroom of andere samenstelling van het bloed. Daarnaast zijn mogelijke risicofactoren langdurig zitten of liggen, gebruik van bepaalde geneesmiddelen en ouderdom.
 

Symptomen trombose

Voor de behandeling van trombose is het van belang dat de aandoening snel wordt vastgesteld. Bekijk de video van de Trombosestichting, waarin wordt uitgelegd hoe u trombose kunt herkennen. De symptomen zijn afhankelijk van de plek in het lichaam waar de trombose optreedt. Op de website van de Trombosestichting vindt u meer informatie en de meest voorkomende symptomen per lichaamsdeel. Vermoedt u trombose, neem dan altijd contact op met uw huisarts of bel 112. 
 


Bron: Trombosestichting
 

Behandeling trombose

De arts van het Bravis ziekenhuis kan de diagnose trombose stellen met een bloedtest of met vervolgonderzoeken als echografie, flebografie en CT-scan. Is de diagnose gesteld, dan zal de arts de behandeling starten. Zo kunt u bijvoorbeeld bloedverdunners of antistollingsmiddelen voorgeschreven krijgen. Gebruikt u antistollingsmiddelen, dan moet u regelmatig de INR-waarde (bloedstollingswaarde) in uw bloed laten controleren. Dit kan bij Accureon Trombosezorg. U heeft ook de mogelijkheid om zelf uw INR-waarden te meten door middel van een vingerprik. De behandelend arts kan u ook therapeutische elastische kousen aanmeten zodat het opgehoopte vocht in uw arm of been wordt afgevoerd. Daarnaast is het verstandig om te werken aan een gezonde leefstijl door voldoende te bewegen, gezond te eten en te stoppen met roken. 


Meer weten over trombose

Wilt u meer informatie over trombose, bekijk dan de website van de landelijke Trombosestichting. U kunt natuurlijk ook meer informatie verkrijgen via het Bravis ziekenhuis. Bekijk bijvoorbeeld de webpagina van Accureon Trombosezorg of de pagina met adviezen en veelgestelde vragen rondom trombose
 

Accureon logo.jpg