Hinderlijke afscheiding

Hinderlijke afscheiding (fluor vaginalis) is een veel voorkomend probleem. Allerlei bacteriën horen van nature thuis in de vagina. Eén daarvan produceert melkzuur, waardoor in de vagina een ‘zuur’ milieu ontstaat. Dit stimuleert de ontwikkeling van de normale bacterieflora en het biedt bescherming tegen ontsteking en irritatie. Ook sommige schimmels (bijvoorbeeld candida) kunnen in lage aantallen in de vagina voorkomen zonder klachten te veroorzaken.

Oorzaken van toename in afscheiding

Onder bepaalde omstandigheden kan de hoeveelheid normale vaginale afscheiding toenemen, zoals tijdens de eisprong, of gedurende de zwangerschap. Dit kan als hinderlijk worden ervaren. Deze toename in de hoeveelheid afscheiding is echter normaal en wordt veroorzaakt door veranderingen in uw hormoonhuishouding. Factoren die de normale vaginale zuurgraad kunnen verstoren zijn suikerziekte, het gebruik van antibiotica, overmatige hygiëne of overmatig zeepgebruik, langdurig bloedverlies en infecties van buitenaf. 

Candida

Een candida-infectie, oftewel schimmelinfectie wordt gekenmerkt door toegenomen afscheiding, branderigheid bij het plassen, jeuk en pijn bij het vrijen. Karakteristiek is de niet-riekende, brokkelig-witte (kwarkachtige) afscheiding. Een candida-infectie is geen seksueel overdraagbare aandoening en kan goed worden behandeld. 

Bacteriële vaginose

Bacteriële vaginose wordt veroorzaakt door het in te grote aantallen voorkomen van normale bacteriën. Een ‘rotte-vis’ lucht wijst sterk in de richting van een bacteriële vaginose. Ook dit is geen seksueel overdraagbare aandoening en kan goed worden behandeld met antibiotica. 

Diagnose

Bij hinderlijke afscheiding doet de gynaecoloog een inwendig onderzoek en neemt daarbij wat afscheiding af uit de vagina of van de baarmoedermond. De diagnose wordt doorgaans gesteld op het klinisch beeld, eventueel aangevuld met microscopisch onderzoek. De meest voorkomende oorzaken van afwijkende vaginale afscheiding zijn candida en bacteriële vaginose.

Behandeling van hinderlijke afscheiding

Normale afscheiding hoeft niet behandeld te worden. Vaginale afscheiding die gepaard gaat met een infectie moet wel worden behandeld. Wanneer het gaat om een seksueel overdraagbare aandoening moet soms ook uw (seksuele) partner worden onderzocht en meebehandeld. Veelvuldig wassen, vaginale douches, het gebruik van inlegkruisjes en het dragen van synthetisch in plaats van katoenen ondergoed kunnen hinderlijke vaginale afscheiding verergeren of in stand houden. 

terug naar ziektebeelden

Contactgegevens gyn def.JPG