Oorzaken van toename in afscheiding
Onder bepaalde omstandigheden kan de hoeveelheid normale vaginale afscheiding toenemen, zoals tijdens de eisprong, of gedurende de zwangerschap. Dit kan als hinderlijk worden ervaren. Deze toename in de hoeveelheid afscheiding is echter normaal en wordt veroorzaakt door veranderingen in uw hormoonhuishouding. Factoren die de normale vaginale zuurgraad kunnen verstoren zijn suikerziekte, het gebruik van antibiotica, overmatige hygiëne of overmatig zeepgebruik, langdurig bloedverlies en infecties van buitenaf.
Candida
Een candida-infectie, oftewel schimmelinfectie wordt gekenmerkt door toegenomen afscheiding, branderigheid bij het plassen, jeuk en pijn bij het vrijen. Karakteristiek is de niet-riekende, brokkelig-witte (kwarkachtige) afscheiding. Een candida-infectie is geen seksueel overdraagbare aandoening en kan goed worden behandeld.
Bacteriële vaginose
Bacteriële vaginose wordt veroorzaakt door het in te grote aantallen voorkomen van normale bacteriën. Een ‘rotte-vis’ lucht wijst sterk in de richting van een bacteriële vaginose. Ook dit is geen seksueel overdraagbare aandoening en kan goed worden behandeld met antibiotica.
Diagnose
Bij hinderlijke afscheiding doet de gynaecoloog een inwendig onderzoek en neemt daarbij wat afscheiding af uit de vagina of van de baarmoedermond. De diagnose wordt doorgaans gesteld op het klinisch beeld, eventueel aangevuld met microscopisch onderzoek. De meest voorkomende oorzaken van afwijkende vaginale afscheiding zijn candida en bacteriële vaginose.
Behandeling van hinderlijke afscheiding
Normale afscheiding hoeft niet behandeld te worden. Vaginale afscheiding die gepaard gaat met een infectie moet wel worden behandeld. Wanneer het gaat om een seksueel overdraagbare aandoening moet soms ook uw (seksuele) partner worden onderzocht en meebehandeld. Veelvuldig wassen, vaginale douches, het gebruik van inlegkruisjes en het dragen van synthetisch in plaats van katoenen ondergoed kunnen hinderlijke vaginale afscheiding verergeren of in stand houden.
terug naar ziektebeelden